Orolig inför förskolestarten

Orolig inför förskolestarten

Fråga

Vi planerar att börja skola in vår son på förskolan när han är ungefär 15 månader. Det blir förhoppningsvis inte långa dagar.
Jag vet att många skolar in sitt barn vid den här åldern men jag känner mig ändå orolig. Det är mitt första barn och han är nu snart 11 månader.
Tillsammans med andra barn är han en iakttagare. Det verkar som om att han tycker att det är spännande att titta på andra barn men han är ofta passiv och låter andra barn både klösa honom och ta saker ifrån honom. Hemma är han däremot livlig.
Visserligen kan det ändra sig med tiden men jag är orolig för att förskolepersonalen inte ska se honom och hans behov eller för att han ska bli slagen och knuffad av de andra barnen, och inte kan försvara sig. Jag ser skräckscenarier framför mig där han sitter bortglömd och ledsen i ett hörn och ingen ser honom.
Men alla föräldrar kanske känner så angående förskolestarten?

Undrande

Svar

Ja, det är nog så att de flesta föräldrar är oroliga inför dagisstarten. Min erfarenhet är att vi ofta börjar tänka på dagis och oroa oss redan när våra barn är bebisar. Att oroa sig för nya och okända situationer är ju ett sätt att förbereda sig för det okända. Vissa av oss oroar sig mer och vissa mindre. Har man mycket fantasi, som du verkar ha, oroar man sig mer. En mängd hemska situationer, som kan hända, dyker upp i huvudet och rullar fram som i en film. Just som du ser sonen framför dig: ledsen och ensam i ett hörn på dagis.
Sedan tror jag att vi nog oroar oss mer för de barn som behöver vår oro, till exempel sådana som din son. Barn som är blyga, försiktiga och iakttagande, och som behöver människor omkring sig som ser dem.
Då måste vi vidta åtgärder som kan minska våra farhågor, sådant som du nog redan har tänkt ut eller förberett. Till exempel att välja ett dagis (om du har möjlighet att välja) där du känner att du får förtroende för personalen. Att ni förbereder er på en längre invänjning. Att du berättar om din son och dina rädslor kring honom för personalen. Att du kanske ber någon från dagis komma hem till er och träffa er innan han ska skolas in.
För det är viktigt att tänka på att det är inte bara vårt barn som börjar på dagis. Det är hela familjen. Och känner vi att vi kan lita på dagis, så förmedlar vi det till barnet. Och när väl dagis­invänjningen börjar så kommer du ha förberett dig så mycket du kan och då är det min erfarenhet att det brukar gå bra.

Malin Alfvén
NUVARANDE Orolig inför förskolestarten
NÄSTA Deprimerad igen?