Hur pottränar vi vår 2-åring?

Fråga

Jag skulle vilja få lite tips om hur vi kan få vår 2-åriga dotter att bli intresserad av att börja gå på pottan eller toaletten.
Vi har försökt att föreslå pottan, då hon tidigt visade signaler på att vara medveten om när hon kissade respektive bajsade. Men det har gått troll i detta.
I början satte hon sig i alla fall på pottan, visserligen väldigt försiktigt, men ändå. Idag blir hon arg och uppenbart irriterad när vi försöker föreslå att hon ska sätta sig där. Vi har även köpt en minitoalettring, men den verkar ännu läskigare för henne.
Vi har aldrig tvingat henne, aldrig satt ner henne med våld eller något sådant, men bett henne pröva pottan när hon sagt till om en ny blöja.
”Nej!”, säger hon då med tydlig avsky.
När jag pratar om problemet med min pappa säger han att vi ska börja potträna nu, för annars kan det bli problem när hon kommer upp i 4–5-årsåldern. Han säger att vi måste visa att det är vi som bestämmer, men samtidigt inte göra pottbesöken till kravfyllda.
Men hur gör man då?

Cecilia

Svar

Jag önskar verkligen att det fanns ett bra råd att ge som löste ert problem, men något sådant finns tyvärr inte. Men här kommer lite allmänna tankar kring bestämda barn och potträning.
Det finns vissa saker som vi föräldrar tror och hoppas att vi kan bestämma över, men där det bara finns en person som kan bestämma. Det gäller i hög grad när våra barn blir torra och vill sitta på pottan eller toan. Det är bra att er dotter är medveten om när hon behöver kissa och bajsa, men när hon tänker sluta med blöjan ”vet” bara hon själv.
Det bästa när man har hamnat i ett sådant läge är, enligt min erfarenhet, att låta henne ta det i sin egen takt. Sluta tala om det, fråga och övertala henne inte. Vid det här laget vet hon vad ni vill. Men hon kommer inte att göra som ni vill förrän hon själv vill och kan. Och dit kommer hon fortast om hon får sköta det hela själv. Att känna sig ”tvingad” gör att hon låser sig ännu mer.
Om ni låtsas att ni inte bryr er kommer hon att bli nyfiken på att pröva så småningom. Och dessutom: att vara 2,5 år och ännu inte sitta på pottan eller toaletten är alldeles normalt.

Malin Alfvén
NUVARANDE Hur pottränar vi vår 2-åring?
NÄSTA Hur påverkar en flytt vår son?