Hur får vi henne att våga bada igen?

Hur får vi henne att våga bada igen?

Fråga

Jag har en dotter som är 1 år och 9 månader, och som alltid älskat att bada. Men för en vecka sedan råkade hon bajsa i vattnet. Hon blev totalförstörd och grät jättemycket. Jag försökte lugna henne och tala om att det inte var någon fara, att vi skulle byta vatten, men hon var otröstlig.
Nu har jag försökt få henne att bada eller duscha två gånger, men hon skriker och gråter och vägrar att ens gå nära badkaret. Men man måste ju tvätta henne, så en snabbdusch har det blivit båda gångerna, trots hennes protester.
Efteråt talar jag om att hon är jätteduktig och att det faktiskt inte kom något bajs den här gången, men hon säger bajs hela tiden och tar sig för rumpan. Hon lugnar ner sig ganska fort, men hur gör man för att hon ska tycka att det är roligt att bada igen?
Sandy

Svar

Bajs är äckligt! Antingen det överfaller en i badkaret eller bara finns där, med sin lukt och konsistens. Och så gör vi föräldrar allt för att få våra ungar att tycka att det är naturligt med bajs, för att inte störa deras potträning. Men att reagera som er dotter gör är en instinkt och helt naturligt.
Bajs ska vi akta oss för, eftersom det innehåller bakterier. Bajs hör hemma i blöjan, pottan eller i toan, inte i badkaret. Det vet redan er dotter.
Nu handlar det om att hon ska tycka att det är roligt att bada igen. Det har ni ju egentligen redan löst, genom att inte tvinga henne ner i badkaret efter den här hemska upplevelsen. Men hur lång tid det tar för henne innan hon vill sitta och leka och ha roligt i badkaret igen, kan ingen veta. Det är så olika för olika barn.
Att duscha henne räcker ju för att få henne ren, så själva badet är ju mer för njutningens skull. Så nu gäller det att locka henne på olika vis. Kan hon ha badbyxor på sig, då hon badar? Kan hon bada med en ny, spännande vattenleksak? Kan hon bada med mamma eller pappa, eller en kompis? Kan hon bada i badhusbassäng? Ja, det är ju så här ni kommer att försöka locka henne och mer kan ni inte göra. Huvudsaken är att ta det lugnt och i hennes takt.
Malin Alfvén

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler