Vår dotter har ett hemskt humör


Vår dotter har ett hemskt humör

Fråga

Vi har en son på fem år och en dotter på två och ett halvt. Flickan har kommit i trotsåldern och får utbrott flera gånger per dag. Hon vrålar, skriker, slåss och klöser. Eftersom vi inte tolererar att hon slåss säger vi bestämt ifrån och stänger in henne på hennes rum. Men hon är ju inte dummare än att hon hela tiden går ut igen. När hon lugnat sig är hon trött och väldigt gosig. Hur ska vi göra? Stå och hålla i dörren så att hon inte kan komma ut när hon vill?  Hålla fast henne i famnen tills hon lugnat sig? Detta händer bara hemma, aldrig på dagis.
Lotta

Svar

Så här gör ofta de riktigt typiska trotsbarnen med mycket temperament och vilja. De har förstått att världen inte alltid gör som de vill längre och kämpar med näbbar och klor för att få det på sitt vis. Att skrika ut sin frustration går bra. Det kan vi föräldrar acceptera. Men att slå sig fram för att få sin vilja igenom, det kan vi inte gå med på. Och det vet hon ju egentligen, men när hon blir helt "skogstokig" måste vi föräldrar gripa in, för då vet hon varken ut eller in och vi måste hjälpa henne. Att då hålla fast henne i famnen är det bästa vi kan göra i den här situationen. Vi kan samtidigt säga: "Du är arg, men du får inte slåss/klösas".
När våra barn varken vet ut eller in, då behöver de oss föräldrar som tydligt visar vad som gäller. Då behöver man inte prata och diskutera. Bara visa vad som gäller just genom att hålla i dem ordentligt så att de varken gör illa oss eller sig själva. Vi måste alltså visa att det är vi som bestämmer i sådana här situationer. Det är trygghet. När det hela sedan är över är hon extra gossig mot er och visar att hon litar på och känner sig trygg tillsammans med er. Det är därför våra trotsbarn är trotsiga mot just oss föräldrar. Det är oss de älskar och litar allra mest på  och de vet att vi älskar dem. Det är därför de utmanar oss och inte dagispersonalen.
Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler