Hon vill inte leka med andra


Hon vill inte leka med andra barn

Fråga

Vi har en dotter på 3,5 år som är en klok, genomsnäll och duktig liten tjej. Hon har ett hett temperament, men är ändå resonabel och på dagis säger de att det aldrig är några problem med henne. Hemma är hon glad och leker gärna rollekar med mig och sin pappa, och hon kan även leka bra ensam.
Men, när vi träffar andra barn uppstår svårigheter, för hon vill sällan leka med dem, är ofta sur och avvisande om de tränger sig på. Hon blir snabbt ledsen och sårad om de gör minsta fel och gråter, skriker högt och länge. Trots massor av barn i vår umgängeskrets, är det bara ett hon själv tar initiaivet att leka med, så den familjen ser vi till att träffa ofta.
Det här oroar oss så mycket, speciellt mig, och jag blir både ledsen oroad och arg över hur hon gör. Speciellt då hon snäser av barn som vill vara snälla mot henne och då hon beter sig rent otrevligt. Hur ska vi bemöta detta? Varför är hon så känslig?
För några månader sedan fick hon en lillebror och får nu ta en paus från dagis. Kan känsligheten även vara en reaktion på syskonet? På dagis höll hon sig lite vid sidan av de andra barnen och betraktade deras lek, men valde själv den rollen och verkade trivas bra med den. Men jag, som är social av mig, kan knappast träffa andra med barn längre, för min dotter är så svår att ha med, det blir bara gråt och skrik från henne. Men då besöket har gått är hon nöjd igen… Hjälp oss att hjälpa henne och oss!
Mamma till Nilla

Svar

Ja, hur ska man kunna veta om det är en reaktion på att få syskon? Om hennes reaktioner kommit eller förvärrats kring tiden strax före eller efter lillebrors födelse, kanske det kan vara en del av förklaringen, men då kan det ju också bero på att hon inte går på dagis för närvarande. Där trivs hon och inspireras av sina kompisar och där finns barn hon gillar och rutinerna som är viktiga för henne. När ni träffar andra barn hemma eller borta så är allt mycket mer kaotiskt. Hon känner inte de här barnen lika väl och när hon vill leka på sitt vis, så gör de andra barnen bara fel, tycker hon. Med undantag för den lilla tjejen som hon gillar.
Det är ofta så här med de kloka, blyga och temperamentsfulla barnen. De vet så väl hur dom vill ha lekarna och vilka människor/barn de gillar och blir inspirerade av. Och när det inte blir som de vill, så blir besvikelsen och ilskan stor. Tillsammans med er, och då hon leker själv och på dagis, blir det som hon tänkt och då är allt bra.
Och hur ska då ni föräldrar göra i den här jobbiga situationen? Träffa de barn hon gillar, det gör ni ju redan. Att noga förbereda henne innan ni ska träffa andra barnfamiljer, gör ni säkert också. Men hon måste hjälpa er och sig själv genom att ni och hon tillsammans kommer på saker som hon kan göra i stället för att leka med de andra barnen, när ni träffar andra barnfamiljer. Vad kan hon sysselsätta sig med i stället? Var kan hon sitta, så att hon får vara i fred, om hon vill det? Ska ni föräldrar tala med de andra barnens föräldrar, och kanske även barnen och berätta att hon vill vara ifred? Ni kommer säkert på andra frågor att tala med henne om innan ni träffar andra barn.
Det ska vara roligt att umgås med andra, som du ju tycker. Men hon tycker inte alltid det och så måste det få vara. Vi är olika, vi människor, i det här avseendet. Men hon får inte förstöra för andra, som hon nu gör ibland, varken för er föräldrar eller för dom andra barnen. Och det kommer ni tillsammans kunna hjälpa henne med genom att förbereda henne.
Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler