Hon reagerar inte när andra tar hennes saker

Hon reagerar inte när andra tar hennes saker

Fråga

Vår dotter, 17 månader, låter andra barn ta ifrån henne leksaker utan att hon reagerar. Andra barn brukar bli arga eller ledsna och försöka ta tillbaka leksaken. Vår dotter går och leker med något annat istället. Vi är lite oroliga för detta, att hon inte står på sig, eller om hon bara inte bryr sig.
Ska vi lära henne att ta tillbaka de saker hon hade först och lekte med, eller ska vi låta det vara? Hon kan se lite ledsen ut, men hon börjar inte gråta.

Tacksam för svar

Svar

Ja, så här olika är våra barn. Nuförtiden vill vi föräldrar hellre att våra barn tar för sig än att de är mer avvaktande och försiktiga, som er dotter. Som förälder måste vi vara olika mot de olika barnen. De mer försiktiga ska vi försiktigt hjälpa att ta för sig lite mer, och de som tar för sig mer måste vi hjälpa att ibland hejda sig och tänka efter mer.
Jag tror att ni kan göra både och med er dotter. Ibland låter ni det hela vara, men ibland hjälper ni henne genom att tala med det andra barnet och säga att det var er dotter som först hade saken. Då lär hon sig att båda sätten är möjliga och kan utveckla sitt eget sätt att vara.

Malin Alfvén
NUVARANDE Hon reagerar inte när andra tar hennes saker
NÄSTA Fem år och rädd för allt