Hennes bästis har gjort slut


Hennes bästis har ”gjort slut”

Fråga

Min dotter är 3,5 år och har en bästa kompis som hon leker med ofta, både på dagis och på fritiden.
Nu har denna bästa kompis sagt att hon inte vill leka med henne längre utan bara vill leka med en annan  tjej. Hur ska jag hjälpa min dotter i genom detta? Hon blev jätteledsen och grät. Ska jag hålla henne ifrån bästa kompisen och uppmuntra henne att leka med andra? Jag är jätterädd att hon ska  bli utanför och inte ha några kompisar.
Hennes storasyster som går i  skolan leker väldigt sällan på fritiden. Det kan kanske ha något att  göra med att vi inte har bott här så länge och att jag känner en svårighet att etablera någon kontakt med de andra föräldrarna då jag inte är speciellt social. Ska jag låta allting bero och hoppas att det ordnar sig?
3,5 år och kompisar

Svar

Tänk vad vi människor kan vara obarmhärtiga mot varandra och det redan från det att vi är små. Att bli bortvald på det sätt som din dotter blivit känns som om någon rivit hjärtat ur bröstet både på oss föräldrar och på våra barn.
Och genast börjar vi oroliga föräldrar att oroa oss för framtiden, just som du gör. Att du själv och storasyster inte är så sociala till er natur, gör ju också att du vet hur tufft det kan vara. Det här med att vara social eller inte är oftast ärftligt, liksom många andra egenskaper hos oss människor, som till exempel blyghet, envishet och svartsjuka. Men vi människor har den fantastiska förmågan att kunna arbeta med oss själva och utvecklas.
Har du berättat för din dotter om hur du hade det med dina kompisar när du var liten? Det är sådant våra ungar älskar att höra.Tänk att min fina mamma också hade det svårt med kompisar ibland, kommer hon kunna tänka och det kan ni prata om. Att dela sådana här svårigheter gör att vi känner oss mindre ensamma.
Det är förstås bra att du uppmuntrar henne att försöka hitta nya kompisar. Kanske kan du bjuda hem någon annan som din dotter är lite intresserad av.
Men hennes stora längtan är ju att få tillbaka sin bästis och där tror jag att du måste hjälpa henne. Både genom att bjuda hem bästisen till er och också genom att tala med  flickans föräldrar och be om lite hjälp.
Jag vet att det är svårt att göra det här för dig och kräver mycket mod. Men på så vis skulle du hjälpa, kanske inte bara din dotter utan också dig själv i er utveckling. Och framför allt skulle du visa henne att man inte behöver ge upp i en sådan här situation. Saker som är viktiga i våra liv är värda att kämpa för. Eller hur?
Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler