Han blir hysterisk inför okända


Han blir hysterisk när han träffar okända

Fråga

Vi har en liten son som nu har hunnit bli 15 månader. Ibland när han träffar okända och bekanta så blir han hysterisk. Skrikgråter och blir stel som en pinne. I vissa fall har det gått så långt att det låter som om han hyperventilerar. Han klamrar sig fast vid mig eller sin pappa så hårt han bara kan.
Det brukar ta någon timme, sedan går det över. Detta är påfrestande för alla, framför allt för sonen som blir trött efteråt, vilket är förståligt.
Oftast har personerna glasögon, dock inte alla.
Är detta ett vanligt beteende, och vad skulle man kunna göra för att han inte ska bli så hysterisk?

Mia

Svar

Ja, det är vanligt hos vissa barn och i vissa åldrar. I åtta-niomånadersåldern är det vanligast, men det kan även komma i andra åldrar. Varför vissa barn reagerar så här starkt vet vi egentligen inte. Men att det ofta är känsliga barn som gör det, det vet vi. Det kan ju också vara så att han blivit skrämd någon gång och återupplever det. Ofta vet vi inte det heller, och det innebär att vi inte kan undvika det.
Att undvika de här situationerna som du beskriver är svårt. Ibland kanske ni kan förbereda honom genom att berätta att ni snart skalla träffa någon som ni vet att han reagerar inför. Kanske kan de ta av sig glasögonen och se om det hjälper? Ofta blir sådana här reaktioner värre när våra barn är trötta eller hungriga. Kan ni se något sådant samband?
Men det allra bästa som ni kan göra är det ni redan gör. Hålla honom hårt i famnen, tala lugnande till honom och stryka honom över ryggen. Se till att han inte behöver titta på dem han är rädd för, och gå undan med honom, om det är möjligt.
Ibland får vi rådet att man ska utsätta barnen för det de är rädda för. Men jag tror tvärtom. Oftast går det här över efter en period och nyfikenheten tar överhanden. Men om det inte går över, och ni är fortsatt oroliga, så kan ni ta kontakt med psykologen på bvc för att få råd och stöd.
Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler