Han är så ängslig


Han är så ängslig

Fråga

Jag har en son som snart fyller fyra. Han har den senaste månaden upplevts vara mera ängslig. Han river även på naglarna och dessa symptom blir värre när han träffar mycket människor. Han är annars en pigg och glad kille som har lite svårt att sitta still. Vill påpeka att han i somras hade en temperamentsfull period.

Orolig mamma

Svar

Genom hela livet går vi med jämna mellanrum igenom perioder då vi utvecklas och mognar mer än annars. Jag brukar kalla dem för trotsåldrar. (Mer om det här går att läsa i min och Kristina Hofstens ”Trotsboken”.)
En av dessa trotsålder är just kring fyraårsåldern och kan ta sig sådana uttryck som du skriver att din son har. Temperamentsfulla utbrott och/eller rädslor av olika slag. Det är inte heller ovanligt att barnen börjar bita eller riva på naglarna eller gör sådant som att harkla sig, rycka på axlarna, gå och tvätta sig ofta, blinka ofta och liknande. De gör så här för att minska sin stress och sina spänningar. Fyraåringar kan också få ont i benen eller i magen. För det är jobbigt att vara fyra år. Det händer så otroligt mycket i vår utveckling.
Jag har mött många barn som gör som din son och mitt intryck är att de ofta är kreativa och fantasifulla barn. Kan det stämma på honom? Uppmuntra och hjälp honom att ge uttryck för sina fantasier genom att han ritar, bygger eller sjunger kring det han är rädd för. Eller hjälp honom att skriva ner sagor och berättelser som han hittar på och som handlar om just hans rädslor. Läs böcker för honom om sådant han är ängslig och rädd för, om han tycker om det. Och framför allt försök prata med honom.
Om han tycker om att man masserar honom, så försök med det till exempel när det är läggdags eller framför tv:n. Det är ju ett annat sätt att bli av med spänningar och stress. 
Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler