Han skriker när vi klär på honom

Han skriker när vi klär på honom

Fråga

Min son som är två år skriker och bråkar varje gång vi ska ta på honom kläder. Mest utekläderna men även inne och när vi ska byta blöja. När vi väl fått på honom kläderna och gått ut så är allt bra men det ska alltid vara en massa gråt och skrik innan.
Han gråter även mycket när vi lämnar  på dagis, mest när mamma lämnar. Fröknarna säger att han slutar snabbt och han verkar trivas bra. Han är glad när vi kommer och hämtar. 
Sonen ska liksom alltid protestera vilket blir väldigt jobbigt i längden och ibland tappar jag tålamodet – då gråter han så klart ännu mer. Vad kan man göra för att bryta denna trend?

Tacksam för svar

Svar

Det finns en stor skillnad mellan oss vuxna och våra mindre barn. Och det är vårt förhållande till tiden. Våra barn lever en stor del av tiden i nuet. De befinner sig så att säga mitt i det som pågår på ett helt annat sätt än vi vuxna gör. Det kan man till exempel se när barn är inne i sin lek. Då hör de inte att vi talar med dem och vi kan stå och ropa på dem hur länge som helst. De hör inte, för de är så upptagna av vad de gör just då. Det här är också anledningen till att vi upplevde somrarna då vi var små som så långa, för vi befann oss i nuet.  
Att bli avbruten mitt i en intensiv lek eller någonting man är upptagen med är därför svårt för det lilla barnet. Många övergångar från en aktivitet till en annan är också ofta svåra. Att lämna mamma för att vara på dagis är just en sådan övergång.
Även för oss vuxna kan det vara så. Mer eller mindre för olika personer. Men vi vuxna har förmågan att ”tänka före”. Vi vet att vi vid en viss tid måste börja göra oss i ordning för att till exempel gå till jobbet eller börja laga middag, eller gå och lägga oss.
Den här förmågan har inte de små barnen. Små barn blir i stället avbrutna hela tiden av att vi vuxna vill något annat än vad de vill och håller på med. Och då är det inte så konstigt att de protesterar. Vissa mer än andra. Så småningom lär vi oss att tänka och vara mer vuxna i vårt förhållande till tiden. Men det tar tid att lära sig det här. Vi föräldrar är med och leder våra barn in i det genom att hela tiden förbereda dem inför alla små och stora övergångar. Ja, du vet: ”Snart älskling, ska vi börja klä på oss för att vi ska gå till dagis.” Eller ”Nu måste vi byta blöja, för du har bajsat.”
Jag tror det är bra att tänka just i termer av övergångar och förberedelser i de situationer som du beskriver i ditt brev. Och jag tror att det är viktigt att förbereda även små barn inför just de övergångar de protesterar mest inför. Det vill säga; vi börjar prata med dem ett tag innan vi ska byta blöja, gå till dagis eller gå hem. Det lönar sig inte att stå i ett annat rum och ropa. Vi måste gå ner i barnets nivå och få ögonkontakt, när vi pratar om vad som ska hända.
Men även om vi förbereder, så kommer våra älsklingar ändå att protestera ibland. Vissa mer än andra och mer under vissa perioder. Det hör till i livet med barn.

Malin Alfvén
NUVARANDE Han skriker när vi klär på honom
NÄSTA Vår dotter är så pappig