Han är rädd för hjälmen

Han är rädd för pulkahjälmen

Fråga

Vår 2-åriga son är livrädd för lekhjälmen han ska ha på dagis när det är halt ute och när han ska åka pulka. Vi är nu frustrerade föräldrar som undrar hur ska vi göra för att få honom att bära hjälmen?
Vad jag vet har vi aldrig gjort något som skrämt honom. Vi har inte använt hjälm på honom tidigare.
Vi har försökt att ha hjälmen framme så att han ser den varje dag, men det verkar inte hjälpa. Han blir totalt förstörd om vi försöker ta på hjälmen. Det skär i hjärtat att behöva göra så mot honom, men utan hjälmen får han kanske inte vara utomhus på dagis, eller åka med de andra i pulkbacken.
Jag försöker tala om för honom att alla andra barnen har hjälm, och att det gör ont att trilla på hal is utan hjälm, men det hjälper inte. Hur ska vi göra?

Ledsna mamman

Svar

Det är inte alls ovanligt att barn i er sons ålder är rädda för olika saker och fastnar i den rädslan. Ofta har vi föräldrar, precis som ni, ingen aning om vad som orsakat den. Barns rädslor i den här åldern är starka och väcker mycket känslor hos alla inblandade. Att då tvinga ett barn att utsätta sig för det man är rädd för (om det inte är helt nödvändigt) får oftast motsatt effekt. Barnet blir ännu räddare. Om man däremot låter barnet vara och inte tvingar det, så går det fortare över.
Jag håller med dig om att det är viktigt med hjälm. Men frågan är om det behöver vara en så viktig sak hemma i er familj just nu. Det handlar ju om att han ska använda hjälmen på dagis.
Så mitt förslag är att ni inte har hjälmen framme hemma och helt slutar prata om den. Det här berättar ni för sonen och på dagis. Det blir alltså förskolepersonalens sak att se till att han har på sig hjälmen och som får tala om för honom att han till exempel inte kan åka pulka utan den. Kanske väljer han att avstå, men då är det upp till honom. Oftast har förskolepersonalen mycket lättare att ta tag i sådana här situationer, särskilt när vi föräldrar inte är närvarande.

Malin Alfvén
NUVARANDE Han är rädd för hjälmen
NÄSTA Hur reser du?