”Det känns som om min bebis hatar mig”

”Det känns som om min bebis hatar mig”

Fråga

Vad ska jag göra? Min baby vägrar ta bröstet. Eftersom jag inte har så mycket mjölk, har jag gett tillägg efter amning. Men nu, sedan i går, bara vägrar hon ta bröstet och skriker. Jag är så ledsen och bara gråter. Jag känner mig dissad, tror att hon hatar mig. Och om hon inte behöver mig mer – då vill jag inte ha henne heller.
Självklart har jag inte skaffat barn bara för att amma, men jag blir så ledsen. Jag lät henne gråta i 20 minuter i går, vägrade trösta, och försökte tre gånger att amma. Hon ville inte förrän på tredje försöket och då bara en minut tills hon somnade av utmattning.
I dag var det samma sak. Jag gav henne till hennes pappa och sa att jag inte vill ha henne mer. Hon är 6 månader och jag älskar henne så – men jag känner mig så ledsen och dissad. Kan inte sluta gråta. Det känns som om hon hatar mig.

Värdelös

Svar

Kärlek är ett helvete ibland. Riktigt stark kärlek kallas för passion. Passion betyder lidande. Att känna sig dissad av den man älskar mest i hela världen är fruktansvärt och vi står inte riktigt ut, varken med oss själva eller den vi älskar. Just så som du känner när du skriver ditt brev.
Så här starka känslor får vi och har vi ofta när vi fått barn. Känslor vi inte trodde vi kunde känna gentemot en liten bebis. Men det kan vi! Och speciellt under det första året som föräldrar, då vi är osäkra på oss själva i vår nya roll och på vem vår unge är. Då åker vi ofta berg- och dalbana i våra känslor, och kärleken och hatet ligger nära varandra – särskilt om man är temperamentsfull som person.
Men en som inte hatar dig, det är din dotter. Min tolkning av att hon gråter då du ammar henne, är att hon är hungrig. Jättehungrig. Och så kommer inte mjölken ur bröstet tillräckligt snabbt. Vad gör en liten bebis då? Jo, hon gråter. Det är ju hennes enda sätt att berätta att något inte är som det ska. Hon vill ha mat SNABBT.
Sådana här perioder har de flesta bebisar under amningstiden. Perioder då de vill ha mer mat eller mat fortare. Eftersom hon är van vid tillägg nu, så vet hon också att det går snabbare att få i sig maten genom flaskan. Men kanske kan du vara ännu snabbare och erbjuda henne bröstet innan hon blivit jättehungrig. Erbjud henne bröstet ofta under några dagar, och var nära henne så mycket som det går, så att mjölkproduktionen ökar.
Du kan också pröva att ge henne flaskan först, och när hon stillat sin värsta hunger, kan du försöka med bröstet igen. Ibland fungerar någon av dessa metoder, ibland inte. Men att hon dissar dina bröst, betyder definitivt inte att hon dissar hela dig. Så fungerar inte bebisar. Däremot har de svårt att vänta och vill att allt som känns bra för dem ska hända snabbt.
Att vänta är något vi lär oss med tiden och särskilt att vänta på något gott.

Malin Alfvén
NUVARANDE ”Det känns som om min bebis hatar mig”
NÄSTA Varför är han plötsligt så arg?