Deprimerad igen?

Deprimerad igen?

Fråga

Jag är 23 år och har en liten kille på 2 år. Jag har funderat på att försöka få en liten till eftersom jag gärna vill få barn nu när jag är ung och inte efter 30.
Jag hade en svår depression när jag fick min son och det var en väldigt jobbig period för min sambo.
Jag har tagit upp detta med min kille, att jag så gärna vill ha ett barn till – men han vägrar eftersom han är rädd för att jag ska bli deprimerad igen.
Jag vet inte vad jag ska göra. Jag vill verkligen ha fler barn och drömmer om ett syskon till min son. Vet inte om jag ska lämna min kille för att han inte vill ha fler barn eller hur ska jag göra.

Girlen

Svar

Din barnlängtan är verkligen stark, så stark att du till och med kan tänka dig att avstå från din sambo, pappan till din son.
Jag tänker så här: Att ha varit nära någon som man bryr sig om och som har haft en svår depression är en mycket jobbig upplevelse, som tar lång tid att komma över. Precis som det är för den som varit deprimerad. Särskilt när depressionen kommer i samband med ett barns födelse. Sådana här upplevelser behöver vi tala om många gånger, både tillsammans med varandra men också var och en för sig. Men det är ofta svårt att tala om sådana här svåra saker, eftersom vi helst vill lämna dem bakom oss och gå vidare. Men vi människor är nu, en gång för alla, gjorda så att vi behöver bearbeta våra svårigheter och det gör vi både genom att tänka på dem, men också genom att tala om dem. Det finns inga genvägar.
När vi sedan närmar oss en situation som liknar den svåra man varit med om – i ert fall att eventuellt skaffa ett barn till – så kommer gamla minnen tillbaka och vi oroar oss för att det ska bli som förra gången. Just som din sambo gör.
Så mitt råd till dig och din sambo är att ni tar kontakt med den psykolog som finns knuten till barnavårdscentralen. Psykologen kan hjälpa er att komma vidare i era liv och i era tankar. Det är också bra att ta kontakt med den psykiater som hjälpte dig, om du fick hjälp av en sådan förra gången. Ni kan diskutera igenom vad man kan göra för att minska risken för en ny depression. Och tillsammans kanske du och din sambo kan komma fram till om det finns någon anhörig eller vän som skulle kunna ställa upp och hjälpa er rent praktiskt, om det skulle hända nästa gång.
Att vidta sådana här åtgärder tror jag är nödvändigt om vi ska våga. Och jag tänker som du, att nog vore det härligt om ni båda två tillsammans vågade ta det stora steget att skaffa ett syskon till er son.

Malin Alfvén
NUVARANDE Deprimerad igen?
NÄSTA Är jag för självupptagen?