Behöver han ett syskon?


Behöver han ett ­syskon?

Fråga

Jag och min man har en son på 1,5 år. Jag är snart 35 år och min man är 34 år. Vi har kommit till en punkt där vi frågar oss om vi ska skaffa ett barn till eller ej.
Vad är fördelarna/nack­delarna med att bara ha ett barn?
 Jag fick en förlossningsdepression och har varit otrygg i min föräldraroll länge, är orolig ibland för att bli dålig igen. Men vad är bäst för vår son? Är det att förbli ensam med oss, eller vågar man skaffa ett barn till?
Vi diskuterar detta fram och tillbaka och vi känner att vi behöver ett bollplank, någon som kan ge oss råd i detta svåra beslut.

Carina

Svar

Det finns egentligen bara ett svar på din fråga om vad som är bäst för er son: Vi bör aldrig skaffa barn för våra barns skull. Det är vi föräldrar som ska ta det beslutet ut­ifrån de förutsättningar vi har. Och i din situation handlar det ju om ifall du vågar satsa igen, med tanke på vad du gick igenom förra gången.
När du/ni väl bestämt er så kommer det bli bra för er son.
Om sonen förblir enda-barn är det många fördelar för honom. Han har två älskande föräldrar för sig själv och behöver till exempel inte tampas med ett syskon. Eftersom våra barn numera oftast går på dagis, så lär han sig att vara med och ta hänsyn till andra barn där.
Det räcker gott enligt min erfarenhet. Och får han ett syskon, så kommer det förstås också vara bra för honom. Men som sagt, utgå från vad som är bäst för er vuxna. Då blir det bra för er alla i familjen.
Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler