Är jag för ung för barn?

Är jag för ung för barn?

Fråga

Jag är en tjej på 19 som längtar jättemycket efter barn, men som har många funderingar kring detta. Alla avråder från att skaffa barn ung, men jag vill inte vänta tills jag är 30 år. Jag undrar hur det funkar när man pluggar på högskola? Går det att ha småbarn och är det verkligen så att man har svårare att få jobb om man har barn? Jag funderar på detta varje dag och jag skulle väldigt gärna vilja skaffa barn om ungefär två år när jag har rest runt lite.
Är det smartast att skaffa barn innan man börjar plugga på högskolan – juristlinjen i mitt fall? För då kan ju barnet gå på dagis på dagarna en del. Jag vill att allt ska bli så bra som möjligt.

Barnkär

Svar

Jag blir lika glad varje gång jag hör att unga människor vill skaffa barn och jag förstår inte varför folk ska avråda från det. Det viktiga är att man är beredd att bli förälder och själv känner att man är mogen för det. Jag har träffat många föräldrar som skaffat barn som unga och som läst på högskolan och blivit till exempel lärare, läkare och jurister.
Många har tyckt att det har funnits fördelar med detta och att man kunnat koncentrera sig och disponera studierna på ett bra sätt.
Som ung har man dessutom bättre ork, säger många. Och när man sedan kommit ut i arbetslivet är barnen lite äldre och inte så ofta sjuka, vilket ju är en fördel för både föräldrar och arbetsgivare.
Så jag tycker verkligen att ni ska fortsätta tänka, tala och förbereda er på att bli föräldrar under de två år som ni är ute och reser.
Då kommer ni också att kunna se massor av barn och föräldrar i andra länder och inspireras av deras föräldraskap. 

Malin Alfvén
NUVARANDE Är jag för ung för barn?
NÄSTA Vår treåring springer rakt ut i gatan