Han vill krypträna varje natt

Fråga:

Vår son är 6 månader. Sedan 2 månaders ålder har han somnat själv i sin säng vid ungefär samma tid varje kväll. Oftast sover han bra mellan kl 19.30 och midnatt, vaknar till, får nappen och somnar om. Ibland sover han till kl 02.00 innan han vaknar. En natt i veckan kan han vakna till vid 02.00 och få lite mat och sedan sova till kl 06.00.
    Men… oftast vaknar han vid 02.00 och är pigg som en mört och vill krypträna. Han är nästan aldrig ledsen, men frustrerad i sin träning.
Denna nattliga aktivitet kan pågå till 04.00 eller 04.30. Jag tycker att vi har bra rutiner på dagarna. Han sover en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen, cirka 1,5 timmar, däremellan är han aktiv med lek och träning. Vad gör vi för fel? Varför sover han inte?

Tacksam för råd

Svar:

Hjälp hans ”inre klocka”

När barn inte sover på nätterna är det lätt att känna att man som förälder gjort något fel. Försök istället se det som att ert lilla barn ännu inte lyckats erövra den sam- manhängande nattsömnen fullt ut. Att sova sammanhängande är en mognadsprocess, och mer eller mindre alla små barn vaknar upp en eller flera gånger på natten.
    Nattliga uppvaknanden är ett sätt för det lilla barnet att säkerställa att man får det beskydd man behöver. Små barn är egentligen skapta för att sova tillsam- mans med sina föräldrar, men samsovandet fungerar inte alltid så bra i moderna västerländska familjer. Att er gosse lärt sig att somna själv i sin säng på kvällen har hjälpt honom att börja knyta den trygga nattsöm- nen till sig själv och sin säng, och gjort det möjligt för honom att komma till ro utan så mycket fysisk kontakt med sina föräldrar.
    Detta är ett första viktigt steg i det trygghetssystem barnet behöver för att kunna ”sova hela nätter”, det vill säga att kunna somna om själv utan att ha kroppskontakt med eller hjälp av sin förälder. Något som kan hjälpa till är att ni introducerar ett gosedjur eller en snuttefilt som läggs bredvid barnet vid sänggåendet. Om det ändå är så att er son får någon form av hjälp från er att somna på kvällen, är det inte konstigt att han vill ha samma hjälp när han ska somna om på natten.
    När er son har sovit flera timmar har han samlat på sig nya krafter, så jag kan förstå att han har energi nog för att krypträna. Som föräldrar kan ni förmedla att ”nu är det natt och nu ska du sova”. Undvik alltför mycket av social kontakt nattetid, det ska vara tyst och tråkigt att vara vaken på natten. Gör på samma sätt på natten som vid sänggåendet på kvällen. Man kan också hjälpa hans ”inre klocka” på traven genom att se till att det är mörkt i sovrummet. Det är också viktigt för sömnen att han vistas i naturligt dagsljus på dagarna, något som kan vara en utmaning i vårt land vintertid.
     Om ni som föräldrar inte får tillräckligt med sömn på grund av att er gosse stökar runt på nätterna är det självklart ett stort problem för er. I många familjer tar man varannan natt, även den som är föräldraledig behöver hel nattsömn då och då. I en del familjer väljer man att lägga barnet i eget rum då man upplever att man annars ”stör” varandra på natten, kanske väcks man varje gång barnet bökar runt. Det viktigaste är att ni är överens som föräldrar och att ni hjälps åt.

/Charlotta Lundgren, leg psykolog, psykologenheten för mödra- och barnhälsovård, Västra Frölunda

NUVARANDE Han vill krypträna varje natt
NÄSTA Hur hjälper vi vårt barn att sluta med napp?