Okej med deo?


Okej med deo?

Fråga

Jag vill veta om jag kan använda deodorant under amningen. Har en liten Kent hemma som är 2 veckor gammal, och som säkert undrar varför morsan luktar.
Jag har också ett sår på vänstra bröstet som inte vill läka. Har haft det i över en vecka och det gör så ont. Det är rent och fint, men blir inte bra, trots att jag självbehandlar med olika salvor.
Är det något mer som jag kan göra?

Såriga bröstvårtor

Svar

Att använda deodoranter som man sprejar och som har stark lukt anses nog inte så bra, eftersom starka parfymer kan vara irriterande för barnets luftvägar och hud.
Att däremot använda deostick eller talk i exempelvis armhålorna bör man kunna göra om de inte är för starkt parfymerade.
För att barnet ska hitta bröstet på ett naturligt och lätt sätt måste det känna doften av bröstet. Därför är det viktigt att undvika starka parfymer av den anledningen också.
När man har såriga bröstvårtor rekommenderar amningsmottagningarna att man ska smörja in den såriga bröstvårtan med bröstmjölk.
Salvor och krämer bör man helst undvika. Man rekommenderar ”snäckor” eller så kallade ”våtluftare” som man ska lägga över bröstvårtan.
Dessa finns att köpa på apoteket. Om du har tillgång till internet så kan du gå till www.amningshjalpen.se, en mycket bra hemsida, för att få ytterligare råd.

Maria Sennström

Klicka här!

NUVARANDE Okej med deo?
NÄSTA Mjölk efter avslutad amning