När försvinner molluskerna?


När försvinner molluskerna?

Fråga

Min 2,5-årige son har mollusker över hela ryggen. Han hade en enda stor mollusk på ryggen under en tid, men under de senaste månaderna har han fått utslag ända från axlarna och ner mot skinkorna.
Han verkar inte besväras av dem, men när man drar med handen över hans rygg känns det som att klappa ett piggsvin. Och det ser lite läskigt ut, särskilt när molluskerna spricker. Ska man behandla dem eller låta dem försvinna av sig själva? Och när försvinner de?

Undrande

Svar

Det verkar som om din son har ovanligt mycket mollusker. Det rör sig om en ofarlig virussjukdom i huden. Den är smittsam vid beröring om den andra personen är mottaglig, vilket exempelvis vuxna sällan är, men däremot småbarn. Därför är mollusker ofta vanliga exempelvis i förskolan, där barnen smittar varandra.
Molluskerna försvinner i princip alltid, men det tar tid: månader, någon gång år. Ibland händer det att man kliar sönder en mollusk och det blir en liten infektion med bakterier.
Det går att skrapa bort dem under lokalbedövning eller, i svåra fall, i narkos, men oftast är det klokast att låta kroppen stöta bort dem.

Mats Aili

Ställ en fråga


Klicka här!

NUVARANDE När försvinner molluskerna?
NÄSTA Är det farligt att stå nära tv:n?