När kan vi börja sovträna vårt barn?

När kan vi börja sovträna vårt barn?

Fråga

När bör man börja med tydliga sovrutiner för ett spädbarn och vid vilken tid är det lämpligt att de ska sova på kvällen?

Trötta föräldrar

Svar

Det finns inga regler eller rekommendationer för spädbarn när det gäller detta. Rutinerna kan se väldigt olika ut och man får fundera över hur man vill ha det i just sin familj.
En del föräldrar vill ha fasta rutiner redan från början vid sovdags, och vill gärna att barnet ska sova i egen säng då. Andra trivs med att låta barnets utveckling styra och ta det som det kommer. Det finns inget som är rätt eller fel eller bra eller dåligt.
Huvudsaken är att man är överens och nöjd med de rutiner man skapat. Enligt min erfarenhet verkar det som om de flesta föräldrar vill ha barnet hos sig i sängen de första månaderna och sedan börjar fundera över att flytta barnet till egen säng, och eventuellt eget rum. Då kan det vara skönt och tryggt för barnet med samma rutin varje kväll. Till exempel bad, massage, på med pyjamasen, sång, saga eller någon annan nedtonande verksamhet som inte stimulerar och ”sprallar upp” barnet.
Lämplig sovtid för barnet beror även på familjens vanor. En del lägger sig tidigt och går upp tidigt, andra tvärtom. För barnets del tror jag att det ser till att få den sömn som behövs.
Vill man ha barnet hos sig i sängen är det viktigt att läsas de råd om samsovning som ges av socialstyrelsen, för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Se texten under rubriken ”Lagom varmt och rörelseutrymme”, på länken:
http://www.socialstyrelsen.se/Publicerat/2006/9337/html2006-114-40.htm

Marianne Rydin
NUVARANDE När kan vi börja sovträna vårt barn?
NÄSTA Hur får vi henne att våga bada igen?