När gåstol?

Gåstol till min 4 månaders bebis?

Fråga

Jag undrar när man kan börja med gåstol. Det brukar stå 6 månader, men om barnet är tidigt i sin utveckling – är det då okej att sätta henne tidigare i en sådan? Min dotter är nästan 4 månader och redan nu har hon viljan och nästan kraften att sitta och göra sit-ups för att komma upp.

Vill komma upp

Svar

Även om ditt barn är tidigt i sin utveckling och stark i ryggen så anser jag inte att man ska forcera, utan vänta till den rekommenderade tiden 6 månader. (Någon allvarlig skada kan dock inte ske. Barn är ju väldigt olika).
Utvecklingen sker genom en inneboende mognadsprocess, och man kan och ska inte försöka skynda på den för mycket. Bästa stimulansen och träningen får barnet genom att man ägnar mycket tid tillsammans med sitt barn, och att barnet själv får jobba med olika rörelser, i sin egen takt.

Mats Aili

Reds anm: När det gäller just gåstolar så har Konsumentverket viktig säkerhetsinformation på sin hemsida då det i Sverige beräknas ske cirka 300 olyckor med gåstolar varje år. Gåstolar kan vålla svåra skador om de far nerför en trappa med barnet i. Av 13 testade gåstolar på marknaden klarade bara en gällande Europastandard: att stoppa på översta trappsteget.

Mer information hittar du bland annat här.

NUVARANDE När gåstol?
NÄSTA Mjölken sinar när jag har tränat