Min man vill skiljas

Min man vill skiljas

Fråga

Jag har precis fått veta av min man att han inte  känner sig sedd och bekräftad i vårt förhållande. Han säger också att det inte var så här som han hade föreställt sig vårt äktenskap. Nu säger han att han vill skiljas.
Största problemet, som jag ser det, är att jag har fått ta hela bördan. Jag har försökt föreslå olika saker, som att vi ska gå ut och äta, men då lagar han bättre mat än vad restaurangen kan, tycker han. Gå på bio då? Nej, då är det billigare att köpa filmen, enligt honom. För att få umgänge med honom har jag velat gosa, men då tycker han att det blir för  varmt…  
Efter att alla mina försök till umgänge misslyckats bestämde jag mig för att i stället avvakta honom. Och nu har jag alltså hamnat i det här läget.  Jag har kontaktat en familjerådgivare, men inte fått något besöksdatum än.
Hittills har jag sagt att vi helt enkelt får försöka avsätta tid för oss, och vår relation, där bara vi två gör saker. Vad kan jag göra mer? Jag känner att jag behöver prata med någon som är opartisk.

M-L

Svar

Det låter verkligen som att du gjort mycket för att blåsa liv i er relation, men att din man inte tagit din utsträckta hand – hittills. Därtill har du avvaktat och hoppats, vilket också är klokt.
Du nämner att han upplever att han inte blir sedd och bekräftad i ert förhållande. Har han förklarat hur han vill bli sedd och bekräftad? Vad han behöver och när?
Om han inte redan berättat det för dig, skulle han behöva göra det nu. Du kan ju inte gissa hur han vill ha det! Det är inte ovanligt att vi människor tror att saker och ting är självklara och borde förstås av alla. Så förhåller det sig inte, utan vi måste lära oss att tydligt tala om vad vi vill.
Det är bra att du bokat tid hos en familjerådgivare. Har din man lovat att följa med? Om han gjort det, har han nog också ett hopp och en längtan om att ni ska kunna mötas igen.
Och – inte sällan – verkar det vara lättare för en man att uttala orden ”jag vill skiljas” än det är för en kvinna. Min erfarenhet, efter att ha träffat olika par under de senaste 25 åren, är att mannen oftare kan tänka om och vilja stanna i relationen än en kvinna, som ofta noga tänkt över situationen innan hon ger upp och uttalar att hon vill skiljas.
Du skriver också att du behöver en egen, opartisk samtalskontakt. Kanhända det bästa är att satsa på gemensamma samtal hos en familjerådgivare först och att därefter – om behovet kvarstår – söka en egen kontakt.
Jag håller tummarna och önskar er lycka till!

Lena Melin
NUVARANDE Min man vill skiljas
NÄSTA Jag ammar varannan timme på natten