Min dotter är rädd för monstren i drömmen

Min dotter är rädd för monstren i drömmen

Fråga

Min dotter, nyss fyllda 5, har, från en dag till en annan börjat drömma mardrömmar. Hon vill inte berätta om dem, men har sagt att de handlar om ett monster.
Varje kväll när det närmar sig läggdags, är hon jätterädd, gråter och vill att jag ska hålla mig nära, nära henne.
Hon säger att hon inte vill sova, eftersom mardrömmen kommer då och hon är så ledsen. Ska hon sova vill hon sova i våra sängar. Jag och hennes pappa har sagt att det är helt okej att hon kommer över till oss på natten, men att vi vill att hon ändå ska somna i sin säng (Hon delar rum med sin storasyster).
Hur ska vi hantera det här? Ska vi ”ge efter” och låta henne somna hos oss? Samtidigt så har hon ju sovit i eget rum sedan hon var runt året och det har funkat bra. Hon vet att hon får komma över till oss när hon vaknar, jag har också sagt att hon kan ropa, så kommer vi och hämtar henne.
Jag kan också få tankar om att något bekymrar henne. Jag har frågat, men hon säger inget om det. Hon är, i vanliga fall, en trygg liten tjej med mycket stark självkänsla.

Bekymrad mamma

Svar

Jag tror som du att det är något som bekymrar din dotter. Men det behöver inte vara något konkret som att det till exempel har hänt något jobbigt på dagis eller något liknande. Det troliga är att hon befinner sig i en övergångsfas i livet. En av dessa viktiga faser som vi måste gå igenom för att vi ska utvecklas.
Jag tror att hon just nu har förstått hur sårbar hon är och hur beroende hon är av tryggheten hos er. För bara en kort tid sedan var hon oövervinnelig och världen var hennes. Nu börjar hon se livets farligheter i vitögat och jagas av monster om natten. Det här händer många barn i hennes ålder och särskilt dem med mycket fantasi.
Det har inget med grundtrygghet eller självkänsla att göra, utan med inre utveckling. Under en period blir tankar och drömmar hotfulla, särskilt på natten. Jag tror att din dotter också tänker på döden och på hur hon ska klara sig utan er. Det är därför hon behöver extra mycket närhet just nu. Och särskilt på natten. För det vet vi ju att allt farligt och all oro blir mycket värre om nätterna.
Det är då vi behöver vara nära den/de som ger oss mest trygghet. När vi är små är det föräldrarna som ger oss den tryggheten, och som vuxna vill de allra flesta av oss dela säng med den vi älskar och är tryggast med. Så om ni låter er dotter somna och sova hos er under en period, så kommer hon ur den här fasen snabbare och som en mognare människa. Det är så här jag ser det. Och om ett tag kommer hon sova i sin egen säng igen.

Malin Alfvén
NUVARANDE Min dotter är rädd för monstren i drömmen
NÄSTA Vad innebär det att vara gudförälder?