Vad står begrepp som osötat och sockerfritt för?

Vad står begrepp som osötat och sockerfritt för?

Fråga

Jag behöver hjälp med att reda ut olika sockerbeteckningar, som till exempel ”sockerfri”, ”utan tillsatt socker” och så vidare betyder. Det är så förvirrande när man köper mat och dryck, och inte riktigt vet vad begreppen står för. Kan ni hjälpa mig med detta?

Solvei

Svar

Det hjälper vi självklart gärna till med.  Så här ligger det till:
Osötat = inget ämne med söt smak har tillsatts, varken sockerart eller sötningsmedel, men livsmedlets eget socker finns kvar, som till exempel i juice och konserverad frukt.
Sockerfritt/Utan socker = innehåller inte någon sockerart, varken tillsatt eller naturlig, men kan innehålla sötningsmedel, ett exempel på det är lightläsk.
Socker ej tillsatt/Osockrat = ingen sockerart har tillförts, men produkten kan naturligt innehålla någon sockerart, som i till exempel juice.
Utan vanligt socker = innehåller inte sackaros (vanligt socker) men ofta någon annan sockerart eller sötningsmedel, exempel på det är kakor med fruktos och sorbitol.
Light, lätt eller lättsockrat = för denna beteckning krävs att sockermängden sänkts med minst en fjärdedel jämfört med motsvarande ”normalprodukt”. Sockermängden är alltså helt beroende av vilken ”normalprodukt” man utgått från.

Sara Ask
NUVARANDE Vad står begrepp som osötat och sockerfritt för?
NÄSTA Hon äter så ensidigt – och lite