När kan jag börja med smakportioner?

När kan jag börja med smakportioner?

Fråga

Jag har en liten kille på drygt 3 månader som jag inte alls har ammat på grund av bröstreduktioner. Det har varit svårt med folks reaktioner på att jag inte ammar och jag ser fram emot att han ska få annan mat. Då blir det förmodligen inte lika mycket blickar.
Min fråga är: När är det lämpligt att han börjar få smakportioner och hur mycket åt gången? Har försökt att läsa mig till det i böcker. Men det skiljer sig rätt mycket från bok till bok har jag märkt.

Anna

Svar

Livsmedelsverket rekommenderar introduktion av fast föda vid cirka 6 månaders ålder. Om barnet är intresserat tidigare går det bra att börja redan från 4 månader. Men stressa inte på ett ointresserat barn bara för att veckorna tickar på.
Potatis är en lämplig start, neutral i smaken och med lämplig konsistens. Blanda gärna ut med lite modersmjölksersättning i början. Sedan kan du fortsätta med exempelvis andra rotfrukter, avokado, broccoli, frukt och barngröt.
Det är bra att ge samma sak i två, tre dagar, så att barnet hinner vänja sig vid smak och konsistens.
Det är tråkigt att du har fått negativa reaktioner på att du inte ammar. Men huvudsaken är att du vet att din lille pojke har fått en jättefin start i livet ändå!

Sara Ask
NUVARANDE När kan jag börja med smakportioner?
NÄSTA Övervikt genetiskt