Mätt innan han ens börjat äta

Mätt innan han ens börjat äta

Fråga

Min 3-åring har kommit in i en period då han tar några tuggor och säger att han är mätt och inte vill ha mer mat. Det händer att han säger att han är mätt innan han ens har börjat äta…
När jag ska ta undan maten skriker han ”Nej, jag vill ha maten!”, men vägrar att sätta sig och äta. Det slutar alltid med att jag får hota med att ta bort maten om han inte sätter sig ner och äter på en gång.
Gör jag fel som kräver ett avslut på måltiden? Jag tycker inte vi kan ha hans tallrik stående framme med kall mat som han ska gå och småäta av i timmar.
Det slutar ofta med att han sätter sig till slut, när han inser att jag menar allvar om att slänga den överblivna maten, och då får jag mata honom.
Jag försöker att inte göra någon stor affär av maten utan låter honom själv avgöra när han är klar och bara positivt uppmuntra honom att äta mer än ris/pasta/potatis. Det svåra är att han själv har så svårt att bestämma sig för vad han vill, vilket är något som gäller även i en del andra situationer.
Mamma till velig son

Svar

Det här låter väldigt typiskt 3-årigt i mina öron. Jag tycker att du gör helt rätt som kräver ett avslut på måltiden. Det är precis din uppgift när 3-åringen testar gränserna.
Precis som du skriver är det inget alternativ att låta tallriken stå som självservering att äta från i timmar. Det skulle antagligen bara resultera i att er son inte samlade ihop tillräckligt stor aptit när det var dags för nästa huvudmål.
Det är svårt att ange en normallängd för en måltid. Visst kan man sitta i timmar och prata och smaska om det är trevligt, men när det krånglas och trixas tycker jag att runt 20 minuter är mer rimligt. Annars kommer dagarna bara att kretsa kring tallriken som åker fram och tillbaka från bordet.
Om du skulle känna dåligt samvete när du tar beslutet om att måltiden är klar – tänk på att det sällan är långt till nästa mattillfälle. Och att gränssättning är precis vad en 3-åring behöver hjälp med för att lära sig förstå hur livet fungerar. Lycka till!
Sara Ask

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler