Matstunderna känns hopplösa

Matstunderna känns hopplösa

Fråga

Vår dotter är 6 månader gammal.
Vid 3 månaders ålder började hon bli känslig för ljud och ljus vid amning. Sedan dess får jag alltid gå
in i ett tyst och dunkelt rum för att amma henne. Detta hjälper inte alltid. Hon skriker ofta vid bröstet och jag får ofta stå upp och amma för att kunna gunga henne samtidigt.
Hon tar inte flaska. När hon blev 4 månader började vi med smakportioner och även med gröt. Men hon äter fortfarande på sin höjd bara ett par matskedar. Vi försöker ge grötfrukost och burklunch varje dag.
Eftersom hon inte äter så bra från bröstet och eftersom hon inte tar flaska har vi längtat efter att kunna börja ersätta ett mål med vanlig mat. Vi har försökt med alla möjliga burkar och har alltid smör i. Men hon verkar inte gilla någonting. Vi har även provat mata när hon är olika mycket hungrig, något som inte heller verkar spela någon roll.
Vad ska vi göra? Vi funderar på att lägga av med mat helt ett tag för att ”börja om”, men det är ganska jobbigt att ha henne skrikade vid bröstet flera gånger per dag också.
Hon mår i övrigt bra och går upp hyfsat i vikt.

Karin

Svar

Vissa barn är känsligare än andra för olika intryck vid matningen, och då brukar det – precis som du skriver – bara fungera att mata i ett annat rum, där det är tyst och lugnt. Säkert har du redan provat att amma liggande, det fungerar ibland bättre. För att spara din rygg skulle man kunna tänka sig en bärsjal, av typen man har över ena axeln, när du står och ammar din lilla flicka. Det är så lätt att glömma sig själv i såna här perioder!
Att din dotter mår bra i övrigt och går upp hyfsat i vikt är väldigt goda tecken – då får hon med största sannolikhet i sig en hel del ändå, även om det inte känns så, och även om det ligger mycket jobb bakom.
Vad gäller maten i övrigt är det vanligt att ett 6-månaders barn inte har kommit igång med fast föda ordentligt, även om man övat från tidig ålder. Det har lika mycket med mognad som med övning att göra och där är barn väldigt olika utan att det är något konstigt med det.
Att börja om från ruta ett är ett bra förslag, se det inte som ett nederlag. Det är också viktigt att ta upp det här med er bvc-sköterska, så att hon kan bedöma om det här är något en doktor bör undersöka lite närmare. Exempelvis kan man behöva utesluta att en allergi ligger bakom problemen. Stort lycka till!  

Sara Ask
NUVARANDE Matstunderna känns hopplösa
NÄSTA Varför biter han sig själv?