Kan hon få näringsbrist?

Kan hon få näringsbrist?

Fråga

Min dotter är 11 månader och  väldigt svår att mata. Hon sitter gärna och tuggar på utvalda delar av vår mat men det mesta hamnar på golvet. Hon ammar fortfarande mycket, ligger på medel i vikt och får AD-vitaminer.
Kan hon få näringsbrist om den huvudsakliga födan fortfarande är bröstmjölk? (Ibland är det svårt att avgöra hur mycket mjölk jag har och hon vill inte heller dricka annan mjölk ur nappflaska)

Tacksam för svar!

Svar

Det tar ofta ett tag för barn att förstå det här med hur man äter, men att din dotter visar intresse och vill stoppa mat i munnen är ett gott tecken! När man fortfarande ammar är det viktigt att tänka på att inte låta barnet småsnutta – då minskar aptiten för vanlig mat.
Amma gärna, men hellre efter maten och helst inte flera gånger då och då under dygnet – även om det bara blir småslattar. Försök ”samla ihop” aptit till de stora målen.
Ett barn som utvecklas och växer som det ska har oftast ingen näringsbrist, men framförallt järnbehovet ökar under barnets andra halvår. Plockmat går ofta bättre än annan mat – gärna till exempel små babymackor med leverpastej, små bitar köttbulle eller blodpudding. Det är ett bra sätt att öka järnintaget.
Barn som verkar ha svårt att tugga eller svälja eller som tycks få ont av att äta ska naturligtvis undersökas av sjukvården, så att man utesluter till exempel allergi. Men de allra flesta barn kommer igång med att äta om de bara får lite tid på sig.

Sara Ask
NUVARANDE Kan hon få näringsbrist?
NÄSTA Gifter i solkrämer