Kan det vara glutenintolerans?

Kan det vara glutenintolerans?

Fråga

Vår 18 månader gamla dotter bajsar bara stenhårt ”kaninbajs”. Jag berättade för läkaren på bvc att jag var orolig att min dotter inte tål vetemjöl, det ligger i släkten. Hon äter inte längre det som hon tyckte om när hon var under året. Hon brukar dra sig i håret så det lossnar hår. Hon har putmage. Men läkaren på bvc sa bara att hon hade mycket luft i magen och att det är därför hon är hård i magen. Han sa att vi skulle ge henne Laktulos (läkemedel mot förstoppning, reds. anm.) en gång om dagen så länge det behövs. Visst blir bajset lösare, men det kändes inte som om han tog vår oro på allvar. Vad bör göras?

Maria

Kan det vara glutenintolerans?

Svar

Om ett barn inte tål vetemjöl, så kallad glutenintolerans eller celiaki, kan ett symtom vara förstoppning (även om det vanligaste är att avföringen är lös). Barnet kan också växa dåligt och bli gnälligt. Ofta ser man att barnet har en stor mage och kanske spinkiga ben. Magen blir ofta orolig med knip och gaser. Det kan även tänkas att man får bristtillstånd med håravfall. Glutenintolerans är ibland ärftligt. Diagnosen ställs ofta efter ett blodprov och eventuell så kallad tarmbiopsi (vävnadsprov från tarmen, reds. anm.).

Om er dotters besvär inte försvinner tycker jag att de ska utredas vidare. Oftast hittar man inget fel, utan får fundera över andra orsaker, till exempel om barnet inte tål komjölk eller är förstoppat av annan orsak. Laktulos kan då vara en bra medicin, men det finns också andra.

Mats Aili, barnläkare

NUVARANDE Kan det vara glutenintolerans?
NÄSTA ”Hur pratar man om ett dött marsvin?”