Hon vägrar nappflaskan!


Hon vägrar nappflaskan!

Fråga

Jag har en dotter som är nästan tre månader och vi har börjat prova lite med nappflaska. Problemet är att hon blåvägrar! Hon skriker hellre tarmarna ur sig än tar flaskan.
Vi har provat att byta tillägg, flaska och napp. Men inget hjälper.
Man försöker vara hård och tänka att när hon är tillräckligt hungrig så äter hon, men det gör hon inte. Hon skriker sig utmattad och sover en stund och skriker vidare när hon samlat krafterna. Vad ska jag göra?
Fundersam mamma

Svar

Du skriver ingenting om anledningen till att ni börjat prova med nappflaska. Planerar ni för något enstaka tillfälle då du inte har möjlighet att amma? I så fall finns det andra sätt att få i sig mat, till exempel med kopp, sked eller pipmugg.
Låt gärna pappa försöka, så att hon inte känner doften av dig och din mjölk.
Om det däremot är så att ni vill att hon ska vänja sig vid att äta ur flaska så småningom, och ni inte har någon särskild brådska, låter det som om ni behöver ta en paus. Man kan inte tvinga ett barn och er dotter visar så tydligt att hon inte är intresserad ännu. Då är det bättre att vänta in hennes intresse och inte forcera. Att äta ska ju vara gott och lustfyllt. De flesta barn, men inte alla, brukar vänja sig vid att äta ur flaska.
Tänk också igenom hur du vill ha det med amningen. Hur viktig den är för er? Att suga på flaska innebär en annan teknik än att suga på bröstet och det rinner lättare. En del barn kan ha svårt att hantera detta och börja rata bröstet och andra växlar mellan bröst och flaska utan problem. Något enstaka tillfälle med flaska brukar dock inte spela någon roll.
Marianne Rydin

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler