Han vill inte äta


Han vill inte äta

Fråga

Vi har en son på 18 månader som i princip inte vill äta. Vi har försökt med det mesta och börjar väl minst sagt bli lite desperata.
Vårdcentralen tyckte att vi skulle strunta i att ge honom mat så skulle han bli hungrig till slut. Hur kan en 18 månaders pojke säga ifrån att nu är han faktiskt hungrig? Kan inte bara sitta och titta på, när vi dessutom redan kämpar för hans vikt. Vad ska vi göra?
Desperata föräldrar

Svar

Det låter som om ni sökt men inte fått någon hjälp alls med detta problem. Självklart känner ni oro och frustration och jag förstår att ni provat allt.
Mitt råd är att ni vänder er till den psykolog som är knuten till varje bvc för samtal och stöd. Några tankar: Skulle ni kunna föra matdagbok under en vecka, det vill säga skriva upp allt som han äter om han får välja själv? Servera sådant som han gillar och låt honom plocka i sig själv så mycket eller så lite han föredrar och ge inget mellan målen.
Ibland blir man förvånad. En del barn äter väldigt ojämt, alltså vissa dagar mer, andra mindre. Försök att inte oroa er för undernäring eller dylikt, det är extremt ovanligt i detta land. Ni skriver att ni kämpar för hans vikt. Det viktiga är, enligt min mening, inte hans vikt utan att han mår bra och utvecklas som förväntat. Barn brukar se till att de får i sig det som de behöver.
Om ni vill göra en utredning, kan ni vända er till en läkare som är barn­specialist, antingen privatpraktiker eller på sjukhusets barnklinik.
Marianne Rydin

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler