Frågor om mat


Vad kan jag ge min dotter?

Fråga

Jag har en dotter på 8 månader. Hon brukar få något att äta varje gång vi sitter ner och äter. Jag har försökt att ge henne smörgås på morgonen (vitt bröd) med leverpastej men hon verkar inte vara så förtjust i det.
Vad finns det för alternativ att ge henne? Vilket slags bröd får man ge en så liten tjej? Vilka pålägg? Hon älskar alla sorters gröt, men jag brukar ge henne det på kvällen så jag tänkte att hon kanske inte ska ha det även på morgonen. Hur ska jag göra?
Sen gillar hon oftast inte varm mat som innehåller potatis, fisk etcetera. Helst ska det vara pasta eller nåt ”köttigt” med tomater i. Hur mycket måste man försöka variera för hennes eget bästa?
Man kan ju inte tvinga henne att äta… Hur ska jag få henne att äta blandad kost och inte bara pasta med broccoli eller tomatsås?
Vad kan man ge för slags ”plockmat” som hon själv kan hålla i och äta? Får man ge skorpor istället för bara smörgåsrån? Jag hoppas ni kan svara på alla min frågor…

Funderande mamma

Svar

När hon blivit så stor som 8 månader så klarar hon en ganska allsidig kost. Grundprincipen är att ställa fram bra mat på bordet som är lämplig för hennes ålder, men sedan inte låtsas alls intresserad av hur mycket hon äter, och försöka få måltiden att bli en trevlig och positiv upplevelse för er alla.
Man ska alltså inte försöka ”tvinga” henne att äta, hur orolig man än är att hon inte får i sig tillräckligt. När det gäller information om näring med mera så tycker jag att Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se är mycket bra.
Föräldrabroschyrer delas ut gratis av mödra- eller barnavårdscentralerna, som beställer dem från Livsmedelsverket. Till exempel finns en broschyr kallad ”Mat för spädbarn – råd och inspiration till föräldrar”.

Mats Aili

Ställ en fråga


Klicka här!

NUVARANDE Frågor om mat
NÄSTA Vinnare av skallror, Gravid 3/2007