Ska vi sluta med nattvälling?

Sara Ask svarar på läsarfråga:

Fråga:

Jag har två barn, en tjej på 3 år och en kille på 1 år. Min dotter äter fortfarande väl­ ling på natten. Vi har låtit henne äta välling för att hon äter så dåligt på dagen och har haft lite viktproblem efter att jag slutade amma henne och hon började med fast mat. Men nu verkar det som om hon blir störd på natten när hon vaknar och vill ha välling plus att hennes mage ständigt är lös, så jag vet inte riktigt hur jag ska göra längre. Ska jag låta henne fortsätta med att äta välling på natten, eller inte? Hon äter en flaska vid sjuti­ den på kvällen och sedan en flaska på natten.
Tacksam för svar

Svar:

 Jag förstår att det kan vara besvärligt både för er dotter och er att fortfarande vakna varje natt. Välling i all ära – det är ett näringsrikt och bra livsmedel – men det är lätt att hamna i den lite onda cirkel du beskriver: Att man ger extra välling för att barnet inte äter så bra i övrigt, men om det blir mycket välling kan det i sig dämpa aptiten på annan mat. Låt säga att er dotter äter 220 ml välling på kvällen och ytterligare 220 ml på natten. Det motsvarar en fjärdedel av en genomsnittlig 3-årings dygnsbehov av energi och det vore inte konstigt om det ledde till mindre aptit på vanlig mat.
    I sådana här lägen brukar jag rekommendera att föräldrarna känner efter när de har ork och motivation att på ett konsekvent sätt ta itu med nattmatandet, det vill säga att försöka få barnet att somna om på annat sätt än genom att ge välling. Till exempel genom att vyssja, sjunga eller vagga. Det kan bli några jobbiga nätter, men det går ofta fortare än man tror när man är mitt uppe i det.
     Jag funderar också lite över er dotters lösa mage och tycker att ni ska ta upp det med bvc. Kanske finns det anledning att utesluta att hon inte har allergi mot något livsmedel, så att det inte är det som ligger bakom hennes viktproblem och dåliga aptit.

Sara Ask, barndietist med lång erfarenhet från Karolinska universitets­ sjukhuset, Huddinge.

NUVARANDE Ska vi sluta med nattvälling?
NÄSTA Röstningen är färdig!