Hur stor är en portion?

Hur mycket ska en 6-månaders äta? Barndietisten Sara Ask ger råd.

FRÅGA:

Min dotter är snart 6 månader och jag vet inte hur mycket hon ska äta. Hjälp mig! Hon äter en portion gröt till frukost klockan 8 och en liten burk matpuré till lunch vid 11. Klockan 14 ammar jag henne, för då vet jag inte vad jag kan ge henne. Sedan äter hon lite frukpuré vid 16.30 och efter det en portion gröt klockan 18. Jag ammar henne en gång på natten. Äter hon för mycket eller för lite? Hon äter med god aptit. Ibland gråter hon när hon har ätit färdigt, och jag tolkar det som att hon inte är mätt när maten är slut. På bvc säger de att det är viktigt att man håller portionerna i rätt storlek. Men vad är rätt storlek? Jag vill inte att hon ska bli tjock. Det finns anlag för övervikt i släkten, och hon är ganska stor om jag jämför med andra barn.

Ebbas mamma

SVAR:

Grattis till en liten tjej som verkar gilla det här med mat! Det låter som att ni har jättefina rutiner och att hon får i sig flera olika sorters livsmedel. Hur mycket mat ett barn behöver – och hur ofta – är väldigt individuellt, och ätmönstret kan se ut på flera olika sätt, särskilt i den här åldern. Det finns inget facit, men fem–sex mål per dag, som du ger, brukar vara lämpligt.

En överslagsräkning av det du anger visar att maten står för ungefär 70 procent av en 6-månaders genomsnittliga energibehov. Resten får hon via amningen, och så länge den fungerar och ni båda trivs med den finns det ingen anledning att sluta. Med andra ord tycker jag att du ska fortsätta som du gör.

Jag förstår att det är svårt att veta vad en portion är. Det kan inte ens jag som är dietist svara särskilt bra på, för det har att göra med vem ditt barn är – hur aktiv hon är och hur mycket hon förbrukar. Men 1–2 dl mat per mål kan vara en hållpunkt.

Med tiden kommer du att lära känna din dotter ännu bättre och därmed ha lättare att tolka hennes signaler. Är hon fortfarande hungrig eller är det något annat hon vill? Eventuella anlag för övervikt tycker jag inte att du ska bekymra dig så för, fokusera istället på att ge din dotter bra matvanor. Låt henne pröva olika sorters grönsaker och frukter, trösta henne inte med mat och undvik söta drycker, godis och snacks, åtminstone under första året. Då grundlägger du fina matvanor som hon kommer att ha nytta av i livet, oavsett gener.

Sara Ask, barndietist, med erfarenhet från Karolinska universitetssjukhuset.


Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler