”Hur introducerar jag gluten till mitt barn?

Hur introducerar man gluten för en bebis? Vi Föräldrars barndietist ger råd.

Fråga:

Jag har en son på 5 månader. Jag har själv celiaki och undrar om hur jag ska introducera gluten för mitt barn. På bvc säger de att jag kan börja med mild havregröt och ha en långsam introduktion, men vad innebär det? Ska jag ge gröt varje dag? Och när kan man införa mer?

Jag har sedan några veckor börjat med smakportioner med rotfrukter och nu även lite frukt, vilket går jättebra. Han får annars endast ersättning, då jag slutade amma när han var drygt 3 månader.

Nu till min fråga: Hur långsamt ska jag introducera gluten och under hur lång tidsperiod? Jag har tänkt ge 1–2 teskedar gröt varannan dag i 1–2 veckor och därefter öka till varje dag och vid 6 månaders ålder börja ge en hel portion varje morgon. Övrig glutenkost tänkte jag sedan smyga in och öka på försiktigt fram till 1 års ålder. Vad tror du om det?

Nästa fråga är: Hur länge kan jag ge ersättning? Jag tänkte nämligen att jag kanske kan ge det istället för välling, då jag är rädd att det blir för mycket gluten med både gröt och välling varje dag. Kanske man kan ge majs eller risvälling ibland eller variera havregröten med annan gröt?

/Tacksam för kloka råd

Svar:

Livsmedelsverket rekommenderar långsam introduktion av gluten, tidigast vid 4 och senast vid 6 månaders ålder. Om möjligt rekommenderas introduktionen ske tillsammans med amning, men en långsam glutenintroduktion kan också skydda barn som får modersmjölksersättning.

Det går inte att säga exakt vilka mängder som är optimala, men det handlar precis som du säger om att ge pyttemängder första tiden fram till 6 månaders ålder och först därefter öka mängden. Gluten finns i mat som innehåller vete, korn och råg. Däremot finns det bara spår av gluten i havre. Den gröt du nämner är framför allt gjord på havre, men enligt innehållsdeklarationen finns även vetemjöl med som ingrediens, så den lämpar sig väl för långsam introduktion.

Att ge 1–2 tsk gröt varannan dag är vad jag skulle kalla en långsam introduktion. Från 6 månaders ålder är det sedan okej att successivt öka. Du kan gärna variera mellan köpt och hemlagad gröt, så att barnet vänjer sig vid båda konsistenserna.

När det gäller välling finns det numera många sorter som endast innehåller spår av eller i vissa fall inget gluten alls, så oro för gluten behöver inte vara ett skäl att inte ge välling när barnet kommit upp i lämplig ålder. Läs innehållsdeklarationen. Oavsett vilken sort man väljer är det bra att komma ihåg att ge även välling som smakportion i början, det vill säga 1–2 skedar och successivt öka mängden. Välling är dock inget måste, så om du känner dig tryggare i att fortsätta ge enbart modersmjölksersättning, så kan du gärna göra det.

/Sara Ask, barndietist med lång erfarenhet från Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge.

NUVARANDE ”Hur introducerar jag gluten till mitt barn?
NÄSTA Sätt GPS på barnen