Kan mitt barn bli berusat av amning?

Amning och alkohol - vad är det som gäller?

Fråga:

I nummer 7 av Vi Föräldrar läste jag ett svar som amningsexperten Marit Olanders skrivit angående nattamning och vin. Brevskrivaren får där ett helt annat svar än det jag fått på bvc.

Enligt Marit Olanders går alkohol över i bröstmjölk i samma koncentration som i blodet. Betyder det att mitt barn kan bli berusat av att amma?

Nu undrar jag vad det är som gäller. Jag vill ju inte utsätta mitt barn för någonting som kan vara skadligt.

/Leila

Svar:

Om en ammande mamma dricker ett till två glas vin eller öl innehåller hennes blod och bröstmjölk några tiondelar promille alkohol. Det är ytterst små mängder. Lika små mängder finns naturligt i fil och juice. Lättöl får innehålla runt 2 procent alkohol, det vill säga 100 gånger så mycket.

När barnet får i sig mjölken går den in i barnets matsmältningssystem och alkoholen späs ut ytterligare.

Livsmedelsverket ändrade rekommendationerna kring amning och alkohol för ett par år sedan, eftersom det inte finns något som tyder på att de små mängderna alkohol i mjölken kan skada barnet.

Det kan finnas andra anledningar till att ta det lugnt med alkohol under småbarnstiden, som att uppmärksamhet och impulskontroll försämras, och man bör inte samsova med spädbarn när man har alkohol i kroppen. Men det gäller alla, oavsett om man ammar eller ej.

Att dricka medan man är gravid är en annan sak, eftersom barnets blod då får samma alkoholhalt som mammans blod.

/Marit Olanders, amningsrådgivare hos Amningshjälpen

NUVARANDE Kan mitt barn bli berusat av amning?
NÄSTA Varför ska bebisar inte sova på mage?