Kan jag dricka vin när jag ammar?

Kan jag dricka vin när jag ammar?

Fråga

Jag undrar hur det är med alkohol när man ammar. Jag såg ett program på tv för ungefär ett år sedan där det gjordes laboratorietester på bröstmjölk efter att mamman hade druckit två glas vin. Och där kunde man inte se att det fanns någon alkohol i mjölken.
Efter det har jag med gott samvete druckit vin när jag ammar. Inga större mängder, men ändå!
Men så läste jag i dag att det i en annan studie visat sig att det går ut lika mycket alkohol i mjölken som jag får i mig. Blir alldeles knäckt av det så klart! Mitt lilla barn… Nu vill jag veta: Hur är det? Jag skulle ju aldrig ”hälla i” mitt barn alkohol, men har tyckt det varit skönt att kunna ta ett par glas vin ibland med gott samvete.

Petra

Svar

Bröstmjölken har samma alkoholhalt som blodet. Har man 0,5 promille alkohol i blodet, så har man 0,5 promille i bröstmjölken också. Det blir alltså mycket små mängder alkohol barnet får i sig, även om det helammas.
Bröstmjölken står i förbindelse med resten av kroppen och alkoholhalten sjunker i bröstmjölken i samma takt som i blodet. För ett normalstort glas vin tar det ungefär tre timmar från det att man har slutat dricka tills man är nykter och för en halv flaska vin cirka 11 timmar. Man behöver alltså inte pumpa ut mjölk och slänga för att mjölken innehåller alkohol. Kroppen renar sig själv. (Men är man borta från sitt barn länge och det spänner i brösten ska man naturligtvis mjölka/pumpa ur för att inte riskera mjölkstockning).
Man behöver inte sluta amma för att dricka ett glas vin eller en öl ibland. Den kanadensiske amningsforskaren Jack Newman menar att det är bättre att amma även om man har druckit alkohol någon enstaka gång än att ge barnet bröstmjölksersättning. Ammade barn till kvinnor som är konstant påverkade av alkohol löper större risk att skadas på grund av vanvård och olyckshändelser än av den alkohol de får i sig, enligt Newman.
Vill man vara på den säkra sidan kan man pumpa ut mjölk i förväg och frysa in om man planerar för att dricka alkohol. Man kan också erbjuda barnet bröstet precis innan man dricker något med alkohol i.  
Man bör tänka på att man är i betydligt sämre skick att ta hand om ett litet barn när man har druckit alkohol – oavsett om man ammar eller ej. Och sov inte i samma säng som barnet om du är berusad.

Marit Olanders, amningsrådgivare, Amningshjälpen

Ställ en fråga


Klicka här!

NUVARANDE Kan jag dricka vin när jag ammar?
NÄSTA Hon tar inte bröstet