Kan hennes hörsel ta skada?

Kan hennes hörsel ta skada?

Fråga

Jag har en dotter på 3 månader. Det visade sig ganska tidigt att hon gillar ljudet av dammsugare och hårtork. Till saken hör att jag städade på hotell under en längre tid under graviditeten.
Hon somnar direkt om jag har dammsugare eller hårtork på hemma.
I dag hittade jag något annat hon somnar till: nämligen radion. Hon har sovit nästan hela dagen.  Jag undrar om det kan vara farlig för hennes hörsel?
Min dotter hade magknip till en början och kunde gråta i timmar på kvällen. Kan det bero på att jag jobbade mycket när jag bar på henne?

Tack för svaret

Svar

Att somna till ljudet av dammsugare eller hårtork är ett välkänt knep för att få våra bebisar att somna. Jag har ofta föreslagit föräldrar att pröva.
   Vissa barn gillar det, andra inte. Som med allt som har att göra med att få våra barn att somna, så måste vi pröva oss fram. Och ni har hittat ett sätt som passar er just nu. Bruset från radion är ju samma sorts ljud, ett ljud som hon kommer till ro av. Och du behöver inte oroa dig för hennes hörsel.
Att hon sover mycket en dag och mindre en annan hör till åldern. Det finns ju egentligen inte mycket som är sig likt från dag till dag under de första månaderna i ett barns liv. Plötsligt kan något som fungerat bra en period, bli helt fel nästa dag. Och tvärtom.
Din dotters magknip i början beror inte på att du jobbade för mycket, tänker jag. Jag tror egentligen tvärtom. Hon låg i din mage och vaggades av dina rörelser då du städade och hörde bruset från dammsugaren. Kanske är det därför hon fortfarande blir så lugn av det ljudet. 

Malin Alfvén
NUVARANDE Kan hennes hörsel ta skada?
NÄSTA Min man vill inte ha fler barn…