Kan han sova hos oss?

Kan han sova i vår säng?

Fråga

Vi har en son som snart är 7 veckor. Han sover mellan oss i vår säng. Det bästa är väl att han sover i sin egen vagga, men hur ska vi få honom att känna sig trygg i den?
Han är inte alls nöjd när han ligger i den.

Sara

Svar

Då måste jag fråga: vad är det som säger att det bästa för er son är att sova i sin vagga?
Han är bara 7 veckor och kan redan visa så tydligt var han trivs bäst och känner sig tryggast, nämligen nära er.
Barn i den här åldern har ofta stort behov av att vara nära och känna värmen, doften och hudkontakten från sina föräldrar.
Om ni inte har problem med att sova med honom mellan er så är det väl, enligt min mening, skönast för alla att låta det vara så här under den ytterst korta period i livet då man har en liten bebis.
Självklart kommer han så småningom att sova i sin egen säng. Att försöka styra och ställa med ett barn i den här åldern är, enligt min erfarenhet, bara stressande för alla inblandade. Alternativet skulle vara att lägga honom i vaggan trots protester och försöka stå ut med en jobbig övergångsperiod tills han vänjer sig.

Reds anmärkning: Om en förälder har druckit alkohol, tagit droger eller avtrubbande medicin eller inte är frisk ska man inte sova med sitt barn i sängen. Väljer man att sova med sin bebis mellan sig ska man se till att det finns gott om plats, att täcket inte är alltför tjockt och att barnet inte riskerar att falla ur sängen eller hamna mellan sängen och väggen. 

Marianne Rydin

Ställ en fråga


Klicka här!

NUVARANDE Kan han sova hos oss?
NÄSTA Hur ska jag få honom att sova?