Förlorar jag på att vara hemma?


Förlorar jag på att vara hemma?

Fråga

Har min sambo några skyldigheter gentemot mig om det är jag som är hemma med barnen en längre tid? Jag har varit hemma med våra barn (tvillingar plus ett till) sedan det första barnet föddes för tre år sedan, och räknar med att vara hemma ett tag till.
Min sambo tjänar mer än jag gör och vi är överens om att det är bättre att jag är hemma. På så sätt underlättar vi för hela familjen, resonerar vi. Eftersom det är jag som sköter marktjänsten, kan barnens pappa fokusera mer på jobb och  karriär.
Jag tycker visserligen att det är härligt att vara hemma med barnen, men kan samtidigt sakna livet utanför hemmet. Nu undrar jag: Har jag några rättigheter? Hur går det med mina pensionspoäng om jag väljer att vara hemma fem, sex år när barnen är små? Uppdateras min
a-kassa och min sjukpenning (SGI) automatiskt? Kan/bör min sambo ”skriva över” pensionspoäng på mig? Han säger att vi alla har gott av att han jobbar så mycket, och att han gör det för familjens skull, men vad händer om vi, mot all förmodan, skulle separera? Får jag del av hans pengar och pensionspoäng då? Jag har ju ändå indirekt varit med och bidragit till dem? Är det någon skillnad mot om vi vore gifta?
Nu har han dessutom fått ett erbjudande om att jobba utomlands, vilket gör att jag eventuellt, om vi åker hela familjen, kommer att vara hemma ytterligare tre år till. Jobbet är mycket välbetalt, vilket gör att vi kommer att kunna lägga undan en hel del pengar. Men är det samma regler som gäller om mannen jobbar utomlands som hemma?
Kanske bör jag tillägga att jag inte längre är föräldraledig. Numera är jag ”bara” hemmafru.


Vilse i pannkakan

Svar

Katarina Rogeman: Sambolagen innebär inte någon ekonomisk trygghet för dig förutom att samborna vid en separation ska dela lika på värdet av den så kallade gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget. Observera att huvudregeln är att en bostad är endast gemensam om den har inköpts under samboförhållandet.
I äktenskapet däremot ska makarna efter förmåga bidra till underhållet för gemensamma och personliga behov.
I ett äktenskap är din ställning vid en eventuell skilsmässa mycket tryggare. Om makarna inte har enskild egendom delas nettotillgångarna lika vid en skilsmässa.
Det är endast under föräldraledighet som lönen ska uppräknas efter löneutvecklingen i en viss bransch. Jag tycker att du och din sambo ska uppsöka en försäkringsrådgivare som kan beräkna ditt pensionsparande så att du säkrar en tryggad pension. Du bör även ha ett eget sparande och kapitalförsäkringar för oförutsedda händelser.
Du bör träffa en handläggare hos Försäkringskassan som kan hjälpa dig med att ansöka om att dela pensionspoäng och informera dig om barnbidrag vid en utlandsflytt med mera.
Om ni ska bo utomlands har du generellt en ekonomiskt tryggare ställning om du är gift, utöver det självklara att det medför en bättre social ställning.

Hans Bolander: Gift er. Du riskerar att hamna i en klassisk hemmafrufälla där du tar huvudansvar för barn och hem men missar inkomster och karriär. Det minsta man kan begära är att ni vid en eventuell skilsmässa delar på alla de till­gångar som finns i hemmet och som har kommit till under er gemensamma tid.
Se också över ditt försäkringsskydd. Vad händer om din sambo avlider när barnen är små? Kan ni till exempel bo kvar i så fall?

Ställ en fråga


Klicka här!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler