Min dotter vill vara pojke

Min dotter vill vara pojke

Fråga

Min dotter fyller snart 7 år. Hon har sedan hon var 4 år sagt att hon vill vara kille. Hon klippte av sig håret och vägrade använda tjejkläder överhuvudtaget. När hon skulle börja förskoleklass så pratade hon och jag om att det var nu dags att bli tjej igen, och hon var helt med på detta.

Hon började sexårsverksamheten med helt nya barn och kom till en början ur sin gamla roll från dagistiden där alla sa ”han” hela tiden. Men det dröjde inne länge innan hon var inne på att vara kille igen.

Vi har pratat om att hon får vara beredd på att de andra kanske retar henne för det, men hon säger att det tänker hon ta, och att inget kan få henne att ändra sig.

Hon är kär i tjejer, och pratar om vilka hon ska pussa på.

Hon är i övrigt en väldigt social tjej med många vänner och bestämd i sina åsikter, jag är väldigt stolt över henne.

Min undran är nog hur jag ska hantera vissa saker, till exempel att hon inte vill duscha efter gympan med tjejerna, för ”då skrattar de åt henne” (hennes egna ord). Själv så tror jag att det är för att hon inte har snopp och skäms om de skulle upptäcka att hon inte är en riktig kille. Alla säger ”han” om henne och hela hennes attityd är killig. Vill gärna veta hur jag ska göra det så smidigt som möjligt för henne.

Undrar

Svar

Vilken stark dotter du har! Jag tycker att du gör helt rätt i att låta henne vara som hon är. Hon är så tydlig med att det är så här hon vill vara.

Vad jag förstår på ditt brev så blir hon inte retad i skolan utan de andra barnen accepterar henne och hon har kompisar.

Prata med personalen i skolan och på fritids om det uppstår situationer i skolan som din dotter tycker är svåra. Skolan har en skyldighet att se till att alla barn känner sig trygga och om hon inte känner sig trygg i duschen efter gympan får skolan se till att någon personal finns närvarande då.

Trots att det är helt okej att din dotter vill vara och se ut som en kille så tänker jag att hon, för att kunna vara nöjd med sig själv, behöver kunna acceptera att hon fysiskt är en flicka.

Prata med henne om att hon inte behöver skämmas eftersom det ena inte behöver utesluta det andra. Betona ofta att hela hon är bra som hon är. Jag kom också att tänka på Femböckerna av Enid Blyton. I dem finns ju Georgina som vill vara kille och kallas George av alla. Om du vill att din dotter ska få någon att identifiera sig med så är hon snart stor nog att uppskatta de böckerna.

Linda Ulfsdotter, kognitiv terapeut och skolkurator
NUVARANDE Min dotter vill vara pojke
NÄSTA Han är panikrädd för eld