Hon äter med öppen mun

Hon äter med öppen mun

Fråga

Min 9-åriga dotter äter med öppen mun och smackar. Vi påminner henne om det och har gjort så under än längre tid. Det verkar vara omöjligt att få henne att äta med stängd mun och vi upplever att hon tycker att det är mer än jobbigt: Dels att vi  påminner henne, dels att hon inte kan sluta.

Vi känner att vi gör mer skada än nytta när vi påminner henne om att äta med stängd mun. Hur ska vi förhålla oss?

En förälder

Svar

Har ni funderat på om er dotter har svårt att andas genom näsan? Det är ju förstås omöjligt att tugga med stängd mun om man har svårt med det. Kanske behöver ni besöka en läkare som är specialiserad på öron-näsa-hals för att utesluta detta?

Om ni inte tror att det kan vara något sådant så föreslår jag att ni pratar med er dotter om varför ni tycker att det vore bra om hon kunde lära sig att tugga med stängd mun, och sedan kommer överens med henne om en tyst signal som ni kan ge för att påminna henne. Det gör det lite mindre tydligt för andra och därmed också lite mindre pinsamt för henne.

Var tydliga med att hon inte behöver skämmas för att hon inte lärt sig att äta med stängd mun än, hon behöver bara påminnas. Och prata även om att olika barn har olika svårigheter och att det här är hennes – andra barn har andra svårigheter.

Linda Ulfsdotter, kognitiv terapeut och skolkurator
NUVARANDE Hon äter med öppen mun
NÄSTA Min 8-åring är så negativ