Jag vill veta mer om kräkbarn

Jag vill veta mer om kräkbarn

Fråga

Min dotter, 3 månader, har kräkts konstant sedan födseln. Jag slutade amma efter en månad då det var krångel med mina bröst och dålig viktuppgång för henne.
Jag går till bvc varje vecka och väger min dotter, eftersom hon går upp så långsamt i vikt.
Jag har två barn sedan tidigare, också de kräkbarn, fast utan problem med viktuppgången.

Marie

Svar

Du har rätt i att detta är ett vanligt och ibland ett stort problem. Det finns många orsaker till att ett litet barn kräks, allt ifrån maginfluensa, infektions- eller ämnesomsättningssjukdom, till problem med övre eller nedre magmunnen.
Det vanligaste när ett litet barn kräks, utan att verka sjukt eller gå dåligt upp i vikt, är att den övre magmunnen står öppen så att födan i magsäcken stöts upp igen. Det är detta man menar med ”kräkbarn”, eller ”gastroesofagal reflux”.
Vanligen blir det bättre under det första levnadsåret. Kräkningarna är oftast helt ofarliga. Man kan ta barnets allmänbefinnande och viktkurva som måttstock på detta.
Skulle det röra sig om annan sjukdom eller för trång nedre magmun, så blir barnet allmänpåverkat och viktkurvan vänder neråt. Om maten sprutar ut en stund efter en måltid talar man om kaskadkräkningar, som när de är typiska talar för förträngning av nedre magmunnen: en allvarlig sjukdom som oftast behöver opereras. Man ska då förstås söka hjälp.
 

Mats Aili
NUVARANDE Jag vill veta mer om kräkbarn
NÄSTA Hjälp, mina bröst läcker!