Jag ser inget slut på alla sömnlösa nätter

Jag ser inget slut på alla sömnlösa nätter

Fråga

Vår underbara, livliga och nyfikna dotter är 14 månader och har aldrig sovit en hel natt. Jag och min man är helt slut. Vi har provat allt som stått i vår makt: läst en massa böcker och frågespalter och träffat två bvc-psykologer, pratat med flera bvc-sköterskor och barnläkare. Ingen kan hjälpa oss och jag ser inget slut på dessa sömnlösa nätter.
Ibland kan hon vakna till en gång i timmen. Det verkar som om hon har mardrömmar. Hon kan absolut inte sova utan napp. Den ger vi henne första gången hon vaknar. Vi sätter fast nappen i en napphållare på pyjamasen och ibland lyckas hon själv hitta nappen, men ofta inte och då måste vi ge henne den.
Vi har förstås funderat mycket på vad vi gör för fel eller om det är något fel på vår dotter. Vad beror egentligen sömnproblem hos barn på? I en bok stod det att barn med adhd ofta har sömnproblem och det gjorde oss ännu mer oroliga.
En barnläkare sa att barn ofta börjar sova bättre vid ett års ålder, tyvärr stämde inte det. Vi har en dröm om att i framtiden skaffa ett syskon, men nu börjar jag känna mig tveksam. Har syskon ofta samma sömnmönster?

Trött

Svar

Tänk om vi visste vad sömnproblem beror på. Som ni skriver kan man ofta se att adhd-barn har problem med att sova, men det betyder ju inte att barn med adhd alltid har sömnproblem!
Otaliga är de barn som jag mött, som har sådana sömnmönster som ni beskriver. Och oftast är dessa barn nyfikna, smarta, livliga och känsliga små barn som tar in mycket av livet under dagen som de sedan bearbetar under natten. De drömmer mycket under natten.
Jag tänker att det oftast inte är något större problem för dem själva, utan det är vi föräldrar som har problem eftersom vi blir väckta. Våra barn vaknar till och somnar om, men vi vaknar, det är en stor skillnad. De här barnen vill vara nära oss under natten, vilket ytterligare försvårar våra möjligheter till sömn.
I det här läget söker vi massor med hjälp och vi provar allt – men ofta hjälper ingenting. Då återstår inget annat än att se till att ni föräldrar får sova. Ni får pröva er fram: turas om att sova borta då och då, låta en av er åka bort med dottern eller låta henne sova någon natt hos mor- eller farföräldrar, eller andra personer som ni känner väl. Det märkliga är att dessa barn inte sällan sover bättre vid dessa tillfällen än vad de gör hemma.
Sömnbrist skapar ju mycket mer problem än att vara trött. Vi blir argare, retligare och oroligare. Vi får mer ångest och blir mer stressade. Därför är föräldrasömn nödvändigt för att hela familjen ska må bra.
Och så oron för att man ska orka med ett barn till… Något vi lär oss, då vi får barn nummer två, är hur olika våra barn är. Men nattsömnen, då? Ja, det kan vi inte veta. Men vad vi vet är att även om nästa barn också sover oroligt, så har vi på något märkligt vis lärt oss av barn nummer ett att vi klarar det.

Malin Alfvén
NUVARANDE Jag ser inget slut på alla sömnlösa nätter
NÄSTA När syskonen bråkar