Jag måste bära honom tills han somnar

Jag måste bära honom tills han somnar

Fråga

Jag är mamma till en underbar kille på snart 7 månader. Han äter och växer som han ska och är nästan alltid på bra humör.
Det jag upplever som lite kämpigt är när han ska sova under dagarna. Han kan inte somna i sin egen säng, jag måste bära honom tills han somnar.
Kvällstid har vi fasta rutiner och han somnar själv i sin säng. Det har fungerat bra hittills att bära honom dagtid, men han blir inte direkt lättare med tiden.
Hur kan jag göra med min lilla gosse?

Ung mamma

Svar

Livet är stressigare dagtid både för oss stora och för våra små. Det händer mer, det låter mer och hela kroppen är mer vaken. På kvällen går hela vårt system ner i varv och det är lättare att slappna av. Åtminstone för de flesta av oss.
När vi är små påverkas vår sömn extra mycket av det som händer under dagarna och även under våra olika utvecklingsfaser förändras sömnen.  Det är därför som våra barn plötsligt kan förändra sitt sömnmönster från en dag till en annan, både till det bättre och till det sämre. 
Jag önskar att jag kunde ge dig ett råd som hjälpte dig att få din lille son att somna själv även på dagarna. Men ett sådant råd finns inte som passar alla. Det gäller att pröva sig fram, så att han och du lär er vad som passar just honom och dig.
Det han tycker om med att bli buren är ju att känna värmen och tryggheten  från din kropp och dina rörelser. Det finns till exempel bärsjalar i olika modeller att pröva.
Du kan också prova att sätta hjul på sängen eller ta in barnvagnen och gunga den eller dra den över en tröskel. Det brukar ofta fungera, om man inte har möjlighet att ta en promenad ute, då han ska sova.

Malin Alfvén
NUVARANDE Jag måste bära honom tills han somnar
NÄSTA Klarar ett känsligt barn en skilsmässa?