”Jag känner mig som en piga”

”Jag känner mig som en piga”

Fråga

Min sambo och jag väntar vårt första barn. Han har svårt att hjälpa till, han orkar knappt gå ut med soporna eller dammsuga.
Först tänkte jag: ”Låt honom rusa av sig lite med kompisarna innan barnet är fött”. Men det verkar inte bli så.
Dessutom kan hans föräldrar ringa honom på en fredag och säga: ”Du måste komma och hjälpa till”. Jag blir kvar hemma, ensam med mina sammandragningar.
Jag börjar bli trött på detta – för jag är ingen piga. Jag är även allmänt trött på grund av graviditeten. Snart ringer jag sjukhuset och ser om det finns en plats ledig där, så att jag kan sova ut ordentligt och inte behöver bry mig ett dyft om något.

CS

Svar

Ojojoj, det låter körigt det du beskriver. Du skriver att du hoppats på att din sambo skulle börja dela ansvaret för hemmet om han först fick ”rusa av sig med kompisarna” innan barnet föddes, men att det inte verkar bli så. Min undran är då – har du talat med honom om vilka förväntningar du har eller har du bara hoppats?
Dessutom beskriver du hur din sambos föräldrar ringer och förväntar sig hjälp från honom. Har du och sambon pratat om det? Känner han sig tvungen att hjälpa dem eller tror han att det är okej för dig?
Rent generellt tror jag att det är viktigt att tänka på att ingen människa är tankeläsare. För att bli förstådd är det nödvändigt att vi uttalar vad vi vill och behöver. Om man inte gör det, kan motparten tro att allt är okej. Vi har ju ofta olika vanor, preferenser och önskningar och kan inte förvänta oss att andra ska förstå oss om vi inte uttalar vad vi vill och inte vill.
Jag tror att ni i lugn och ro – utan att bråka – behöver sätta er ner och prata igenom vad som behöver göras i ert hem och vem som ska göra vad, när och hur.
Gör gärna en lista tillsammans där ni skriver upp allt som behöver skötas om; från småsaker till större. Därefter får ni ha en förhandling och fördela uppgifterna mellan er. Det är nog viktigt att ni försöker göra det innan barnet föds eftersom det därefter kommer in ytterligare arbetsuppgifter kring barnet, vilka ni också behöver fördela. Det är då skönt om allt annat redan fungerar.

Lena Melin
NUVARANDE ”Jag känner mig som en piga”
NÄSTA Försvinner navelbråcket efter jag fött?