Jag är så svartsjuk på min man och är rädd att han ska lämna mig

Jag är så svartsjuk på min man och är rädd att han ska lämna mig

Fråga

Mitt problem är att jag är så otroligt svartsjuk – antagligen utan anledning.
Jag har skickat sms och brev till en tjej på min mans jobb, och skrivit att hon är ful och annat om hennes utseende. Jag vet inte varför jag hakat upp mig på just henne?!
Nu har det kommit fram att det är jag som skickat dessa meddelanden. Min man är förkrossad och jag skäms jättemycket. Jag vill att min man ska kunna lita på mig igen, vad ska jag göra?  
Min man har aldrig varit otrogen, vad jag vet. Mina tankar och känslor kommer nog från barndomen, jag växte upp med en pappa som var alkoholist, och jag hade inget förtroende för honom.
Jag är rädd för att min sambo ska lämna mig och har svårt att ta till mig när han säger att han älskar mig, fast vi varit ett par i fem år nu. Vi har två fina töser ihop och planerar för ett tredje barn.
När jag tänker på det så tror jag att min man älskar mig.
Men jag tycker det är jobbigt när han åker till arbetet och ”henne”. Han tar på sig aftershave och är mån om sitt utseende. Det är som om han vill vara fin för någon – men det är väl bara inbillning kan jag tänka mig?
Jag har tagit kontakt med en psykolog och en terapimottagning. Det är kö på båda ställena men jag hoppas jag får en tid snart.

L

Svar

När jag läser ditt brev infinner sig en del frågor. Till exempel undrar jag vad du gjorde innan du skickade brev och sms till din mans arbetskamrat? Berättade du om dina tvivel för honom? Vad svarade han i så fall?
Du skriver att det du nu vill uppnå är att din man ska lita på dig igen. Menar du då att du vill att han ska lita på att du inte ska känna svartsjuka igen och inte agera som du nu gjort?
Min första reflektion kring ditt brev är att jag undrar om du känner dig osäker på din mans känslor för dig. Eller har du alltid känt svartsjuka – även om din partner varit tydlig med sina känslor för dig?
Min erfarenhet är att vem som helst kan bli svartsjuk om partnern är otydlig och/eller hemlighetsfull, eller rent av varit otrogen tidigare.
Sammanfattningsvis vill jag råda dig att i första hand prata med din man, dels om det skedda och dels inför eventuella kommande ”orosmoln”. Dessutom att kontakta individual- eller parterapeut. Och: Skäms inte, utan försök se det inträffade som en signal om att något behöver göras för att du ska komma till rätta med detta bekymmer.
Mycket av dina bekymmer kommer ur dina barndomsupplevelser med din far – som du ju inte kunde ha förtroende för.
Pappan är ju den lilla dotterns första ”förälskelse” och formar i stor utsträckning vad dottern växer upp med för bild av en man och de förväntningar hon har på sin blivande partner, såväl positiva som negativa.
Det är bra att du köar för tid hos psykolog och kan få hjälp att bearbeta detta.
Vidare skulle jag vilja ge dig kunskap om i hur stor utsträckning vårt eget tänkande formar vårt välmående. Om du försöker koncentrera dig på vad din man säger till dig – att han älskar dig – och håller ifrån dig alla tvivel, kommer du att må mycket bättre. Självklart är det inte lätt, men med träning lyckas du så småningom!

Lena Melin
NUVARANDE Jag är så svartsjuk på min man och är rädd att han ska lämna mig
NÄSTA Kan hennes hörsel ta skada?