Jag ammar varannan timme på natten

Jag ammar varannan timme på natten

Fråga

Vår dotter är sex månader och har bekymmer med både mat och sömn, vilket förmodligen hänger ihop. Jag ammar henne varannan timme på natten och det börjar bli ohållbart.
Vi började att ge henne smakportioner vid fyra månaders ålder vilket hon inte tyckte om, så vi slutade. Vi provade igen när hon blev fem månader men det var samma visa. Nu har vi gjort ett nytt försök. Maten åker ut men lite katrinplommonpuré äter hon ett par teskedar av, därefter ammar jag. Gröt har vi provat men det vill hon inte ha.
Jag vill att hon ska dricka välling på kvällen för att kunna sova lite längre och minska amningen till en gång per natt (helst inget nattmål alls) men hon vill inte ha välling. Vi har provat olika sorter.
Vad ska vi göra för att få vår dotter att sova och äta? Jag vill gärna amma morgon och kväll, men hon är så pass stor att hon borde kunna äte lite mer fast föda och dessutom kräver hon ju mer vad gäller vitaminer och järn.

Finns det något vi kan göra?

Svar

Det är inte alls ovanligt att barn som är förtjusta i bröstet och mindre intresserade av mat hamnar i en ond cirkel när det är dags att börja äta. Er dotter ammar sig säkert mätt, och är sedan inte tillräckligt hungrig för att vilja ha mat. Och då blir hon snabbt sugen på bröstet igen, och så är karusellen i gång.
Det kan vara tufft att bryta den här cirkeln, åtminstone de första dagarna. Man måste nämligen vägra barnet bröstet ibland för att ”samla ihop” till större mål, så att barnet inte är småmätt hela tiden. Helst inte mer än sex amningstillfällen per dygn.
   Vissa barn vill inte ha välling, hur mycket man än trugar, och faktum är att välling rent kalorimässigt inte skiljer sig så mycket från bröstmjölk.
Er framtida nattsömn är alltså inte beroende av att dottern lär sig tycka om välling. Om ni lyckas glesa ut amningstillfällena nattetid (ta det under en period när ni kan lösa av varandra – er dotter kommer säkert protestera) kommer er dotter förhoppningsvis vara hungrigare på morgonen.
Hittills har hon inte gillat gröt eller mat, men får hon bara tillräckligt många smaktillfällen kommer det att lossna. Hon kommer kanske inte att gilla allt, men mycket. Och när ni väl kommit över på rätt köl och fått er dotter att äta mer dagtid, löser det sig förhoppningsvis med nätterna också. Prata med bvc om ni inte tycker att det går framåt. Men tålamod är lösenordet och det kan ta lång tid utan att det är konstigt.  

Sara Ask
NUVARANDE Jag ammar varannan timme på natten
NÄSTA Vinnare av Bugaboo Bee vagn