Hur ska jag få honom att sova?


Hur ska jag få honom att sova?

Fråga

Vi har en son på 5,5 månader som inte kan sova på natten. Han somnar vid nio-tiotiden för att sedan vakna flera gånger under natten, ibland kanske tio gånger. Han är inte vaken så att han öppnar ögonen, men han skriker, grinar och skruvar på sig som en mask.
Har provat allt jag kan komma på, som att stryka honom över ryggen, klappa honom i rumpan, men inget duger – inte ens att amma.
Om jag inte tar upp honom ur hans säng vaknar han på riktigt och skriker panikskrik.
På dagarna är han den gladaste bebis som finns, så det är ju bra. Men jag känner ändå att jag snart inte orkar mer. Pappan försöker hjälpa till, men ingen annan än jag duger.
Har du några tips?

Hjälp!

Svar

Den senaste tiden har jag stött på många föräldrar, som har barn just kring 5-månadersåldern, som vaknar massor av gånger varje natt. Inte helt sällan har de dessförinnan sovit relativt bra, men nu är det rena katastrofläget för föräldrarna.
Barnen mår i bästa fall jättebra och är pigga och glada på dagarna, men deras föräldrar känner sig slut. De flesta föräldrar känner sig dessutom mer eller mindre som ”dåliga föräldrar” eftersom de inte kan få barnet att sova. Och precis som för er, så gäller det att hitta knepen.
De är många. De flesta föräldrar med erfarenhet har egna råd att ge. Böcker om barn har sina tips, Anna Wahlgren har sina metoder, doktor Eckerberg har sin femminutersmetod, vissa läkare skriver ut lugnande medicin åt barnet, BVC-sjuksköterskan har sina råd och kan stötta föräldrarna med mera.
Vi måste pröva oss fram, och till slut kommer vår baby att sova bättre och bättre. Kanske tack vare att just den speciella metoden vi prövade hjälpte just vårt barn eller på grund av att barnet var färdigt att sova bra. Vi vet inte.
Men hopplöst och tröstlöst är det för många så länge vaknätterna pågår och det tar bort en del av glädjen från att vara föräldrar.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!

NUVARANDE Hur ska jag få honom att sova?
NÄSTA Har han fått för mycket närhet?