Hon vill ”tutta” hela dagarna

Hon vill ”tutta” hela dagarna

Fråga

Min dotter är 1 månad gammal. Amningen fungerar bra, problemet är att hon vill ”tutta” hela dagarna. Enligt mätning på bvc växer hon som hon ska, så hon verkar få i sig tillräckligt med mat. Hon verkar snarare vara ute efter närhet då hon äter en stund för att sedan bara ligga och snutta i timmar. Napp är hon inte intresserad av, det är bara mina bröst som duger.
Trots att det är mysigt att amma börjar det bli lite påfrestande att amma hela dagarna, eftersom man inte hinner med annat. Har ni några tips och råd? Vad kan det bero på och vad jag kan göra åt saken?

Elin

Svar

Jag tror att du tolkar din lilla dotters signaler helt rätt, att det handlar om närhetsbehov snarare än näringsbehov. Bröstet erbjuder ju så mycket annat än ”bara” mat. Det är tröst, värme, trygghet, den goda mammalukten och inte minst beröring.
Bebisar behöver mycket kroppskontakt och hud mot hud för att knyta an, ta upp näring, växa och utvecklas. Din lilla flicka är så klok att hon vet hur hon ska få detta behov tillfredsställt och du är en lyhörd mamma som förstår vad det handlar om.
Det finns forskning som visar hur apungar föredrar en ”ståltrådsmamma” klädd i tyg som erbjuder mjuk beröring framför en ”ståltrådsmamma” som erbjuder mat. Av detta har man dragit slutsatsen att beröring till och med är viktigare än mat.
Så håll ut, var glad att din lilla dotter är så klok och tydlig. Det handlar om en kort, begränsad period i ditt liv – men så viktig. Allt annat utom just detta hinner du göra senare, en annan gång.  
PS: Har du provat bärsele eller sjal?

Marianne Rydin
NUVARANDE Hon vill ”tutta” hela dagarna
NÄSTA Får jag pension när jag är hemma med barn?