Hjälp, mina bröst läcker!

Hjälp, mina bröst läcker!

Fråga

Jag har en son på 7 månader som jag sedan ett par veckor tillbaka endast ammar en gång på dagen och om nätterna.
Ända sedan han bara var ett par veckor gammal har jag haft problem med läckage, både dag- och nattetid. Är detta vanligt och finns det något alternativ till amnings­kupor?

L

Svar

Det snabba och enkla sättet att stoppa mjölkläckage är att trycka på bröstvårtan med fingret, som på en ringklocka, men det är inte alltid det räcker.
Det är nog vanligare än man kanske tror med olika problem som har med mycket mjölk att göra; läckage, barn som sätter mjölk i halsen, i övrigt friska barn som ständigt små­kräks, barn som får grönaktiga, rinniga, nästan explosiva avföringar och kanske även har koliksymtom.
Vad man kan göra för att förebygga är dels att se till att barnet har ett så bra tag som möjligt om bröstet och dels att amma ofta och lite åt gången.
Några ord om ett bra tag om bröstet: Barnet ska vara vänt mot mamman och rakt i hela kroppen, benen också. Barnet ska inte behöva vrida på huvudet för att komma åt mjölken och inte heller ligga med hakan in mot sin bröstkorg, utan hålla huvudet lite tillbakalutat, vilket gör det enklare att svälja.
Amma ofta och lite: Amma på minsta signal, så fort barnet börjar vrida på huvudet, öppna och stänga munnen eller smacka. Då hinner brösten inte bli överfyllda och det är skonsamt mot barnets mage. Erbjud inte andra bröstet förrän barnet inte vill ha mer på det första.
Om man redan har problem kan man testa att minska mjölkproduktionen så här: Fortsätt att amma på barnets tidiga signaler. Erbjud samma bröst vid alla amningar flera timmar i rad. Spänner det mycket i det bröst som du inte ammar på får du mjölka ur det allra värsta. Men den spända känslan ger brösten en signal om att dra ner på mjölkproduktionen och det är det som är syftet med att amma på detta sätt.
Har man mycket för mycket mjölk kan man också behöva hjälp av en amningsexpert. I så fall kan man vända sig till bvc eller en amningsmottagning. Lycka till!

Marit Olanders
NUVARANDE Hjälp, mina bröst läcker!
NÄSTA Vem har rätt till bostadsrätten vid en separation?